Dostupni linkovi

BRISEL / BEOGRAD


Zvaničnici Evropske unije su pozdravili sinoć Akcioni plan Vlade Srbije za hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića koji je u sedištu Evropske unije predstavio srpski premijer Vojislav Koštunica.
Erki Tuomioja (Erkki), ministar spoljnih poslova Finske, države trenutne predsedavajuće Evropskom unijom je objavio da Unija smatra da plan sadrži "jasnu privrženost" ostvarenju pune saradnje sa Haškim tribunalom i da očekuje "efikasnu primenu plana" što će Evropska unija pratiti.
Oli Ren (Olli Rehn), komesar Evropske unije za proširenje je ocenio na konferenciji za medije da Akcioni plan sadrži "nedvosmisleni cilj" hapšenja haškog begunca Ratka Mladića, ali je dodao da je "akcija važnija od plana".
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je objavio da je planom predviđeno imenovanje posebne ličnosti – koordinatora koji bi rukovodio sprovođenjem Akcionog plana.
Nekoliko medija u Srbiji je javilo da su za te koordinatore određeni Rasim Ljajić, čelnik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i Vladimir Vukčević, glavni tužilac Srbije za ratne zločine. Vest o tome da su njih dvojica koordinatori do sada zvanično nije ni potvrđena ni demantovana.
U Beogradu je saopšteno da je tužilac Vukčević od danas u višednevnoj poseti Haškom tribunalu i da će tamo potpisati sa glavnom tužiteljkom Tribunala Karlom del Ponte (Carla) memorandum na osnovu kojeg će pravosuđe Srbije dobiti pristup elektronskoj bazi dokaznog materijala Haškog tužilastva.
XS
SM
MD
LG