Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počeo istražni postupak protiv Glavaša i Fehira


Dvojica svjedoka koji ne znaju ništa o zločinima za koje se tereti Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira, i treći svjedok – umirovljeni general Martin Špegelj – koji zbog administrativne greške nije došao, rezime je prvog dana istražnog postupka za ratne zločine protiv srpskih civila ujesen 1991. godine u Osijeku.

Glavaša se tereti za zlostavljanje trojice osječkih Srba i ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag, a Fehira za ubojstvo jednog osječkog Srbina, što je on u predistrazi priznao i kao nalogodavca optužio Glavaša.

Međutim, na današnjem ročištu o tim djelima ništa nije znao prvi saslušani svjedok, tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljenović, niti drugi – Vjenceslav Bill – koji je u niz navrata javno optužio Glavaša za ubojstvo bar dvojice hrvatskih branitelja:

„To ja zbilja pojma nemam. Znam da se to dešavalo, ali o tome ne mogu ništa reći jer ja to nisam vidio.“

Sam Branimir Glavaš nije krio zadovoljstvo ovakvim početkom istražnog postupka:

„Ja samo mogu reći sportskim rječnikom, obrana – optužba 1:0.“

Međutim, optužba ima još 43 predložena svjedoka, od koji neki teško terete Glavaša, a tereti ga i drugookrivljeni Fehir. U četvrtak će biti saslušana još dva svjedoka, a nastavlja se ujesen.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG