Dostupni linkovi

BEJRUT


Države Evropske unije, Sjedinjene Države kao i zemlje iz azijsko-pacifičke oblasti počele su organizirano evakuirati svoje građane iz Libanona.
Hiljade stranaca je od četvrtka u vlastitom aranžmanu pobjeglo u susjednu Siriju, a u nedjelju je američkim helikopterom prevezen 21 putnik na Kipar, uglavnom neki službenici ambasade SAD-a, kao i američko medicinsko osoblje.
Francuska je iznajmila veliki brod koji bi trebao evakuirati 1.000 do 2.000 Francuza i ostalih Evropljana na Kipar, a Italija je poslala ratni brod u vode nadomak Bejruta. Velika Britanija je također poslala ekipu ljudi kao i dva ratna broda u Bejrut koji će evakuirati britanske građane kojih, po riječima portparola ministarstva vanjskih poslova, ima oko 4.000, kao i 10.000 građana s dvojnim državljanstvom.
U ponedjeljak je britanski vojni helikopter već evakuirao oko 40 svojih građana, ali i drugih Evropljana iz Libana.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG