Dostupni linkovi

Birače će zanimati životna pitanja


Nedjeljko Rudović redovni je hroničar crnogorske političke scene kao novinar najtiražnijeg podgoričkog dnevnog lista Vijesti, dopisnik beogradskog nedjeljnika Vreme i Balkanske istraživačke mreže. Na početku razgovora komentariše odluku SNP-a da na izbore izađe u koalicija sa Narodnom i Demokratskom srpskom strankom, za koju kaže da je očekivana.


RUDOVIĆ: U ratu koji će voditi, i koji već vodi, sa Srpskom narodnom strankom, Socijalističkoj narodnoj partiji su prijeko potrebne Narodna i Demokratska srpska stranka, kao stranke srpske provenijencije. U borbi sa Mandićem, Predragu Bulatoviću su prijeko potrebni Popović i Kadić, kako ne bi javnost stekla utisak da je Bulatović izdajnik srpstva u Crnoj Gori. Sa Predragom Popovićem i Rankom Kadićem on to neće biti i Andriji Mandiću će biti mnogo teže da okruni Socijalističku narodnu partiju na sljedećim izborima, da sebi prevede značajniji dio njenih birača.

RSE: I po vama je izvjesno da će i DPS i SDP formirati predizbornu koaliciju. Na koje glasače će i jedna i druga koalicija računati, uzimajući u obzir to što ostale stranke najvjerovatnije na izbore izlaze samostalno?

RUDOVIĆ: Mislim da će ciljne grupe i jedne i druge koalicije ostati iste kao i na referendumu, kao i na prethodnim izborima. Teško je očekivati da prosječan privrženik obnove nezavisnosti Crne Gore sada glasa za koaliciju SNP-a, Nerodne stranke, Demokratske srpske stranke i za Srpsku narodnu stranku, pogotovo ako te stranke odbijaju da priznaju rezultate referenduma i samim tim sugerišu da bi ponovo organizovale referendum ukoliko dođu na vlast. Sa te strane gledano, biračko tijelo će ostati isto.

RSE: Da li SDP i DPS računaju na isto biračko tijelo?

RUDOVIĆ: Naravno da DPS i SDP računaju na isto biračko tijelo, s tim što, prema istraživanjima i prema onome što je vidljivo, postoji vrlo značajan dio biračkog tijela koje podržava nezavisnost, koje traži alternativu koaliciji DPS i SDP i koje je nezadovoljno svojim standardom, uslovima života i opštim društvenim kretanjima u Crnoj Gori. Moguće je da će biti malo više apstinenata koalicije SDP i DPS, nego na drugoj strani.

RSE: Pokret za promjene postaje novi politički činilac u Crnoj Gori. Nadaju se da će imati poziciju tasa na vagi, da će imati presudan značaj za formiranje nove vlade. Da li ste skeptični u tom smislu?

RUDOVIĆ: Kako stvari sada stoje, Pokret za promjene neće moći da bude tas na vagi. Teško je prognozirati. Dosta zavisi od kampanje i od toga da li će Pokret za promjene uspjeti da stvori jaku mrežu svojih aktivista na terenu. Ako to uspije i ako uspije na neki način da povrati povjerenje suverenistički nastrojenih birača, onda je i tako nešto moguće.

RSE: Čini se da se na crnogorskoj političkoj sceni, poslije raspisivanja izbora, ništa neočekivano ne događa, izuzev činjenice da je iznenađenje datuma njihovog održavanja. Može li to što će kulminacija kampanje biti u avgustu biti od većeg značaja za rezultate glasanja?

RUDOVIĆ: Mislim da ne. Mi smo od 1997. godine non-stop u nekim izbornim kapanjima i svi su sve rekli oko svih tema koje su zanimale javnost. Da li su izbori 10. septembra ili 1. oktobra, kako su priželjkivale opozicione partije i manje suverenističke partije, na njihov rezultat će minimalno uticati. Možda su na taj način zaista najviše oštećene manje stranke koje imaju pred sobom izazov da se na neki način organizuju na terenu. Uoči referenduma smo vidjeli da se izbori dobijaju na terenu, u direktnoj komunikaciji sa prosječnim biračem, sa običnim građanima. Tu mrežu imaju samo dvije partije: DPS i SNP.

RSE: Kakvu kampanju očekujete? Žar velike teme, kao što je pitanje državnog statusa, više nije u prvom planu.

RUDOVIĆ: Ekonomija, socijalna politika, pravda, iskorjenjivanje korupcije, traženje mehanizama za poboljšanje položaja pravosuđa, traženje puta za potpunu nezavisnost pravosuđa - to su sve teme koje su definitivno u vrhu, koje su definitivno najvažnije poslije rješavanja državnog pitanja. To su teme koje interesuju birače. Nadam se da su se crnogorski političari opametili i da su shvatili da se nekom širokom pričom vrlo teško postiže izborni uspjeh, pogotovo sada. Nema ništa prirodnije nego da se poslije rješavanja državnog pitanja bavimo konkretnim stvarima, da vidimo ko je uvjerljiviji u obećanjima da će Crna Gora biti poštena i uređena država u kojoj neće biti privilegovanih, u kojoj ljudi bliski centrima moći neće moći da stiču enormna bogatstva na sumnjiv način i u vrlo kratkom periodu. Ostaje nam da vidimo ko će biti uvjerljiviji i ko će građanima Crne Gore ponuditi bolju zdravstvenu zaštitu, bolji status prosvjetnih radnika, da vidimo ko će im ponuditi veće plate. Sve su to pitanja koja sada zanimaju građane Crne Gore. Oni koji budu pričali o novom referendumu, ukoliko dođu na vlast, mislim da nemaju nikakve šanse.
XS
SM
MD
LG