Dostupni linkovi

Malo optimizma pred susret zvaničnika Srbije i Kosova


U političkoj javnosti Srbije, dva su osnovna akcenta koji dominiraju u reagovanjima na raspravu u Savetu bezbednosti da bi nezavisnost Kosova značila kršenje međunarodnog prava i da Srbija takvo rešenje nikada ne bi prihvatila i očekivanja od Saveta bezbednosti da podrži argumente Srbije u prilog ostanka Kosova i Metohije u njenom sastavu. Ove stavove članovima Saveta direktno je prezentovao i sam premijer Vojislav Koštunica:

„Izneo sam naš stav kada je reč o Kosovu i Metohiji i njihovom budućem statusu i jednom jedinom ispravnom i trajnom rešenju, a to je suštinska autonomija za Kosovo i Metohiju, uz puno poštovanje principa iz povelje UN i Rezolucije 1244 o teritorijalnom integritetu i suverenitetu postojećih država. Ohrabrujuće je da se u najvećoj i najvažnijoj svetskoj organizaciji sa ozbiljnošću i odgovornošću gleda na pitanje Kosova i Metohije i da se pri tome polazi od nečega što su temeljni principi UN.“

Govor Vojislava Koštunice pred Savetom bezbednosti vodeće partije u Srbiji ocenjuju kao jedino moguće što je srpski premijer mogao da kaže svojim sagovornicima. Sanja Čeković, SPO:

„To je stav Srbije i svih nas. Niko u Srbiji ne može izgovoriti tu rečenicu u drugom smislu. Svi smatramo da je Kosovo deo teritorije Srbije, a ono što je izvesno, nemam utisak da tako misle i drugi, da takav stav zastupaju i oni koji o tome odlučuju više od nas. Premijer je pokazao stav države.“

Ovakav stav, ne samo da je dominantan u vladajućoj koaliciji, već i u opozicionim strankama. Aleksandar Vučić, Srpska radikalna stranka:

„Ne znam da li je ta poruka imala uticaja na njegove domaćine. Postavlja se pitanje - da li je imao izbora? Mislim da je jedino što je mogao da kaže u tom trenutku bilo to i da na još jedan način svima u svetu kaže da ne postoji pravo i mogućnost otimanja teritorije koja pripada jednoj suverenoj državi.“

Ivica Dačić, Socijalistička partija Srbije:

„Mislim da nema tog političara i te političke stranke u Srbiji koja bi mogla da se usaglasi sa nezavisnošću Kosova. Veoma je bitno da je predsednik vlade to rekao u Savetu bezbednosti u poseti SAD-u, u poseti Velikoj Britaniji i Rusiji.“

Tako kažu predstavnici stranaka, dok politički ekspert Dušan Janjić smatra da se efekt Koštuničinih reči može izmeriti tek po donošenju nove Rezolucije Saveta bezbednosti. Ono što se sada može reći je „da se nije puno pomerilo.“ Janjić kaže da su s jedne strane ostala dva predstavnika Saveta, Kina i Rusija, koje insistiraju na principu teritorijalnog integriteta, ali nije bilo nikoga ko je osporio metodologiju Kontakt grupe i posrednika Marti Ahtisarija:

„Po meni je interesantna ta neka mini borba rivaliteta između Ahtisarija, Čekua i Koštunice. Ova dvojica nisu htela da slušaju Koštunicu jer u jednom zatvorenom delu Koštunica nije komunicirao sa njima. To govori o tome da je međunarodna zajednica nekako oslepila na albanski stav da je nezavisnost neizbežna.“

* * * * *

Nezavisnost Kosova je najrealnija opcija za rešenje budućeg statusa, izjavio je u Prištini po dolasku iz Njujorka predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Sejdiu je u Njujorku imao susrete sa predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti UN. Svoje izveštaje Saveta bezbednosti UN su podneli i premijer Srbije Vojislav Koštunica i specijalni izaslanik UN za status Marti Ahtisari.

Članovi Saveta bezbednosti ubeđeni da je nezavisnost Kosova najrealnija opcija za budući status, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Sejdiu je to rekao na prištinskom aerodromu po dolasku iz Njujorka gde je imao sastanke sa ambasadorima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kosovski predsednik je susrete u Njujorku ocenio veoma važnim:

“Postojala je potreba da predstavimo našu viziju Kosova, njegovu budućnost, nezavisnost i suverenitet.”

Sejdiu se u Njujorku sastao i sa glavnim međunarodnim pregovaračem Martijem Ahtisarijem, američkim emisarom za status Frenkom Viznerom te predstavnicima Kine i Rusije:

“Svi su bili zainteresovani za dešavanja na Kosovu, ja sam predstavio rezultate našeg rada i obećao sam da ćemo imati konstruktivan proces kako bismo izgradili suverenu pravnu državu u kojoj će svi građani, pa tako i manjine imati snazne zakonske garancije.”

Prema rečima predsednika Kosova, među ambasadorima postoji opšte uverenje da je nezavisnost moguća opcija:

“Kod svih postoji ubeđenje da je nezavisnost najrealnija i najverovatnija opcija.”

U Savetu bezbednosti održana su tri sastanka o Kosovu. Svoje viđenje situacije i pregovarakčog procesa su, pored Sejdiua, izneli i premijer Srbije Vojislav Koštunica i glavni međunarodni pregovarač Marti Ahtisari. Politički predstavnici kosovskih Srba smatraju da je izlaganje Martija Ahtisarija pokazalo koliko je on nezadovoljan pregovorima.

Oliver Ivanović, šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju’, kaže za Radio Slobodna Evropa da su i Kontakt grupa i Priština i Beograd nezadovoljni. U tom pogledu, Ivanović ne očekuje da će biti napretka ni tokom susreta na najvišem nivou predstavnika Kosova i Srbije, koji je najavio Ahtisari:

“Mislim da će on zakazati taj sastanka na najvišem nivou, ali sumnjam da će on biti u predviđenom terminu, 24. jula, jer mislim da nema dovoljno vremena da taj sastanak bude dobro pripremljen i da bude efikasan. Iskreno rečeno, sumnjam da će tu biti bilo kakvog pomaka, jer je očigledno da su se obe strane čvrsto zabarikadirale u početnim pozicijama i tu neće biti pomaka.”

Ivanović ističe da zbog potpuno dva suprotstavljena stava o budućnosti Kosova ni Kontakt grupa nema rešenje, te upozorava na posledice nametnutog statusa:

“Nametnuto rešenje to je svima jasno nije dobro i nije održivo, a jednostrano rešenje ili jednostrano priznanje nekakvog budućeg statusa bi izazvao čitav haos, ne samo ovde nego na čitavom Balkanu. I iz tog razloga smatram da nema rešenja, da će Evropska unija morati da preuzme u svoje ruke dalje rešavanje i to time što će odrediti nekakav novi prelazni status, a to bi se moralo verifikovati na Savetu bezbednosti UN negde na jesen.”

S druge strane, politički predstavnici kosovskih Albanaca smatraju da će se posle sednice Savet bezbednosti UN ubrzati proces rešavanja statusa, te da će se prihvatiti rešenje koje odrazava volju većinskog naroda. Ipak, sve strane se slažu da će sastanak visokih zvaničnika Kosova i Srbije, koji je planiran za 24. jul, biti od velike važnosti za proces određivanja statusa Kosova.
XS
SM
MD
LG