Dostupni linkovi

Kompromis je malo verovatan


Ne verujem da će se dve strane, Priština i Beograd, složiti da postignu kompromis o pitanju statusa, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Aleks Anderson, šef kancelarije Međunarodne krizne grupe u Prištini.

Anderson ocenjuje kako će međunarodni pregovarači pokušati da dve strane postignu dogovor o tehničkim pitanjima, kao što su decentralizacija i zaštita kulturne baštine:

“Kada je reč o većem pitanju kao što je status postizanje kompromisa je malo verovatno.”

Tokom boravka u Prištini zamenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Alber Roan izjavio je da se mora postići napredak u praktičnim pitanjima kako bi se prešlo na razgovore o statusu.

Podsećajući da su prethodnih dana srpski lideri ponavljali svoje protivljenje bilo kakvom nametnutom rešenju, Anderson ističe da je Srbija protiv modela za rešenje statusa koji sprovodi međunarodna zajednica:

“Strategija Ahtisarija i Roana je da pokušaju da koliko je to moguće postignu dogovor o takozvanim tehničkim pitanjima, kako bi se zatim zajedno sa Kontakt grupom nastavilo razmatranje pitanja statusa. Ali Srbija će se protiviti takvom modelu rešenja statusa Kosova.”.

Povodom najnovije izjave ruskog predsednika Vladimira Putina da se u rešavanju statusa Kosova i drugih regiona u svetu moraju koristiti opšti principi, Aleks Anderson kaže da će ovo pitanje uticati na dnevni red rešavanja statusa.

“SAD i druge zapadne zemlje će insistirati da se do kraja godine usvoji rezolucija o statusu, a Rusija će upozoravati na mogućnost domino efekta ako Kosovo dobije neku vrstu nezavisnosti, s ciljem da se sličan status dobije za gruzijske nepriznate republike,” kaže šef kancelarije Međunarodne krize grupe:

“SAD i zapadne zemlje u Kontakt grupi žele da naglase da je Kosovo jedinstven slučaj da ima Rezoluciju 12 44 čiji je mandat da pripremi Kosovo za politički status, da su okolnosti jedinstvene i da je u rukama međunarodne administracije od 1999. godine. Sa druge strane Rusija vidi Kosovo kao mogući instrument za svoje ideje o teritorijalnoj organizaciji gruzijskih nepriznatih republika, Južne Osetije i Abhazije,” kaže Anderson, ocenjujući da će to dovesti do rasprave između Rusije i ostalih zemalja kontakt grupe.

Ali, s obzirom na različite stavove, dalji rasplet se ne zna, kaže Anderson:

“Nije potpuno jasno kako će međunarodna zajednica delovati ako Rusija nastavi da blokira nametnuto rešenje kojeg bi većina Kontakt grupe zajedno sa ekipom Ahtisarija mogla podržati. Takođe Srbija će se usprotiviti svakom nametnutom rešenju a posebno pitanje je da li će to protivljenje dobiti drastične forme na terenu.”

Anderson upozorava da će to posebno uticati na situaciju na severu Kosova, pošto tamošnji Srbi mogu preduzeti akcije kako bi se usprotivili životu u nezavisnom Kosovu.
XS
SM
MD
LG