Dostupni linkovi

Zašto je odbijena pomoć Albanije za obnovu crkve?


Ubrzo nakon što je tokom nedavne posete Kosovu premijer Albanije Salji Beriša obećao novčanu i stručnu pomoć za obnovu jedne srpske crkve u Kosovu Polju, došli su albanski eksperti, te započeli radove. Ali već drugog dana su morali da prekinu sa radom. Naime, zvaničnici Srpske pravoslavne crkve nisu mogli da prihvate pomoć albanske Vlade jer bi se time odstupilo od Protokola o obnovi srpskih crkava i manastira unuštenih tokom marovskog nasilja 2004. godine, a koji su potpisali Srpska pravoslavna crkva i ministarstva kulture Kosova i Srbije.

Jerej Dragiša Jerinić, paroh kosovopoljski, za Radio Slobodna Evropa kaže da je pomoć obećana, ali se zbog procedure ne može prihvatiti:

“Prilikom posete, premijer Albanije Salji Beriša je obećao da će poslati svoje stručnjake. Ako bi dozvolili da u tome učestvuje Zavod za zaštiti kulturno-istorijskih spomenika Albanije, mi bi pogazili Protokol koji je potpisan, a koji mi želimo da ispoštujemo do kraja. I zbog toga ne možemo na ovaj način da prihvatimo ponuđenu pomoć. Ja sam konsultovao nadležnog Vladiku i on mi je rekao za Protokol, ja samo sprovodim odluke viših crkvenih vlasti.”

U međuvremenu, kosovsko Ministarstvo kulture je iznenađeno odlukom Crkve da odbije pomoć vlade Albanije. Zamenica ministra kulture Anđelina Krasnići kaže da je sve išlo preko Ministarstva:

“Sve je išlo na osnovu dogovora, ali Ministarstvo ne moze da usvaja nove sporazume za svaki objekat koji je potrebno obnoviti. Postignut je dogovor za sve objekte i u okviru toga i ove crkve, stoga nema potrebe za novim sporazumom.”

Međutim, jerej Jerinić kaže da Albanija pomoć može uputiti pošto se dogovori sa zvaničnicima Srpske pravoslavne crkve i srpskim i kosovskim ministarstvom za kulturu. Takav procedura će sprečiti bilo kakvu propagandu:

“Oni mogu tu svoju pomoć da nam pruže, da oni ostave novac Ministarstvu kulture Kosova, pa da oni kroz propisan Protokol pomognu. Na drugi način ne može. Jer, mi ako pogazimo Protokol, oni će obnoviti samo crkvu u Kosovu Polju, slikaće, pokazaće svetu kako su uradili puno, jer crkva je na magistrali i svako ko prolazi, svaka poseta iz inostranstva od bilo bilo kog međunarodnog predstavnika biće viđena, jer se ta crkva nalazi na putu između Prištine i aerodroma.”

Iako je za sada propao napor da se ispuni obećanje albanskog premijera o obnovi srpske crkve, tu se neće stati. Naime, Anđelina Krasnići kaže da će kancelarija Albanije u Prištini uputiti zvaničan zahtev predstavnicima SPC.
XS
SM
MD
LG