Dostupni linkovi

BEČ


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) razgovarao je u Beču sa najvišim predstavnicima Evropske unije (EU)
Na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa Volfgangom Šiselom (Wolfgang Schuessel), kancelarom Austrije, trenutne predsedavajuće Unijom i sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom (Jose Manuel Barroso) američki predsednik je rekao da želi da zatvor u vojnoj bazi Gvantanamo na Kubi bude zatvoren.
Čelnici SAD i EU su rekli da su razgovarali i o Iranu i Severnoj Koreji.
Austrijski kancelar je rekao i da je američkog predsednika obavestio o situaciji na Balkanu.
"U vezi sa Balkanom informisali smo predsednika Buša o evropskoj strategiji. Prošle sedmice smo otvorili pregovore sa Hrvatskom, Makedonija je kandidat, potpisali smo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Albanijom, imamo sada nezavisnu Crnu Goru, Bosna je integrisana, i sve vreme očekujemo pozitivne razgovore sa Srbijom.
Naravno ima otvorenih pitanja. Razgovarali smo detaljno o Kosovu. Pregovori pod predsedanjem Martija Ahtisarija i Albera Roana vode se ovde u Beču. Radimo sve što možemo da pomognemo i da olakšamo", rekao je kancelar Šisel.
XS
SM
MD
LG