Dostupni linkovi

Susret na vrhu bez konkretnijih rezultata


Noseći transparente s natpisima "Bush go home" i "Ubojico", oko 1.000 učenika okupilo se jutros na samom ulazu u stari dio Beča, gdje se američki predsjednik sastao s austrijskim kolegom Heinzom Fischerom i kacelarom Wolfgangom Schuesselom. Na njihovim majicama pisalo je "Ustrijeli me, ja nisam terorista", ali nikakvih izgreda nije bilo.

Oko 3.000 policajaca osiguravalo je boravak američkog predsjednika u Beču, kompletan stari dio grada bio je zatvoren na 24 sata, jer su Amerikanci, prostigli sinoć, spavali u hotelu Interkontinental, a prva dama Laura Bush posjetila je čuveni bečki Stephansdom. Zatvoreno je bilo i područje oko dvorca Hofburg gdje se održavao Summit Evropske unije i SAD. Na press konferenciji, koja je organizirana nakon susreta na vrhu, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel kazao je kako su razgovori bili vrlo plodni:

"Iako imamo različita mišljenja o pojedinim predmetima, to nije zajsenilo našu kvalitetnu saradnju."

Među ostalim danas se razgovaralo i o Iranu, kaže austrijski kancelar, koji se nada da će Teheran učiniti ono što je ispravno i zaustaviti obogaćivanje urana. Bio je šlagvort američkom predsjedniku koji se prije polaska u Evropu nadao da će učvrstiti ujedinjenu frontu protiv iranskih nuklearnih programa:

"Veoma je važno da iranski lideri vide da su i EU i SAD, Rusija i Kina ujedinjene u jednoj želji – da budu sigurni da Iranci neće proizvesti nuklearno oružje."

Jedna od tema razgovora bilo je i pitanje zatvora Guantanamo u američkoj vojnoj bazi na Kubi gdje SAD drže osumnjičene teroriste. Promatrači su strahovali da bi upravo odnos Amerikanaca prema zatvorenicima, te često pominjanje postojanja tajnih zatvora u Evropi, mogla biti pitanja na kojima će se slomiti današnji susret na vrhu izmedju SAD i EU. No prema izjavama koje u dvojica lidera dala na Press konferenciji razlike su iskazane u rukavicama.
Američki predsjednik George Bush za zatvorenike u Guantamo Bay-u kaže kako su "hladnokrvne ubojice, koje bi ubile svakog ukoliko bi ih se pustilo na ulicu:

"Ja razumijem dileme evropskih lidera, koji samo prenose zabrinutost svojih naroda oko Guantanamo. Ja dijelim s njima tu duboku želju da se taj program okonča, ali isto tako moram ponoviti – mi nećemo pustiti van ljude koji vas mogu povrijediti."

Austrijski kancelar Schuessel na press je konferenciji nakon susreta s Bushom kazao:

"Mi u ratu protiv terorizma možemo pobijediti samo ukoliko ne zanemarimo naše osnovne vrijednosti. Nikada nećemo zabilježiti istorijsku pobjedu nad terorom ukoliko u toj borbi odbacimo demokratiju, vladavinu prava, osobna prava. To je važno da se zna."

Nakon Summita, George Bush je otputovao u Budimpeštu gdje će sutra prisustvovati pedesetoj godišnjici mađarske revolucije. On je inače prvi američki predsjednik koji je posjetio Austriju od 1979. godine kada je Jimmy Carter potpisao u Beču nuklearni sporazum sa Sovjetima.
XS
SM
MD
LG