Dostupni linkovi

BRUXELLES


Lideri Evropske unije usvojili su danas u Bruxellesu Deklaraciju o zapadnom Balkanu u kojoj se navodi spremnost da se financijski podrži ta regiju u procesu eurointegracija.
Potvrđeno je da Unija "bez ograda" podržava programa utvrdjenog u Solunu 2003. godine i proces stabilizacije i pridruživanja za zemlje zapadnog Balkana.
Čelnici EU su podsjetili da je EU spremna obnoviti pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, čim suradnja Beograda sa Haskim sudom bude potpuna i cjelovita.
Takodjer je naglašeno da su se Evropska unija i njene zemlje članice već dogovorile da razvijaju odnose sa Crnom Gorom, kao suverenom i nezavisnom državom.
Evropska unija, "poziva bosanske vlasti da osiguraju stvarni i opipljiv napredak u provodjenju policijske reforme sa ciljem da se održi dinamika procesa stabilizacije i pridruživanja". Istaknuta je važnost provodjenja ustavnih reformi u BiH.
EU izražava spremnost da ojača svoju prisutnost na Kosovu kada bide definiran status Kosova.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG