Dostupni linkovi

BRISEL


Lideri Evropske unije usvojili su danas u Briselu Deklaraciju o zapadnom Balkanu u kojoj se navodi ressenost da finansijski podrzzi taj region, naroccito za pripremu pristupanja u cclanstvo EU, a taj instrument bicce razradjen iduche godine.
Lideri EU su ponovo potvrdili da se Unija "bez ograda" podrzzava
programa utvrdjenog u Solunu 2003. godine i proces stabilizacije i
pridruzzivanja za zemlje zapadnog Balkana.
CCelnici EU su takodje poruccili da je "miroljubiva i napredna Srbija,
savrsseno ukljuccena u porodicu evropskih nacija, veoma vazzna za
stabilnost regiona". Oni su podsetili da je EU spremna da obnovi
pregovore sa Srbijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju,
ccim saradnja Beograda sa Hasskim sudom bude potpuna i celovita.
Takodje je naglasseno da su se Evropska unija i njene zemlje cclanice vech dogovorile da razvijaju odnose sa Crnom Gorom, kao suverenom i nezavisnom drzzavom.
Evropska unija, "poziva bosanske vlasti da obezbede stvarni i opipljiv napredak u sprovodjenju policijske reforme sa ciljem da se odrzzi dinamika procesa stabilizacije i pridruzzivanja". Takodje je naglassena vazznost sprovodjenja ustavnih reformi u BiH.
EU izrazzava spremnost da ojacca svoje prisustvo na Kosovu possto status bude odredjen, i to posebno na podruccjima policije, pravne drzzave i ekonomije.
EU je odobrila pristupanje Slovenije zoni evra sledecce godine. To je prva od 10 novih cclanica primljenih 2004. koja je uspela da ispuni neophodne kriterijume za uvodjenje evra.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG