Dostupni linkovi

OPATIJA


Odnosi Hrvatske i BiH dobro napreduju i obe zemlje žele plodniju saradnju, ali postoje neka otvorena pitanja koja treba rešiti kako ne bi opterećivala odnose u budućnosti, zaključili su u petak u Opatiji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i predsedavajucci Predsedništva BiH Sulejman Tihić.
Reč je o sporu oko luke Ploče i mosta za Pelješac odnosno prolazak kroz Neum. Tihić je rekao da treba primeniti evropske standarde, podsecajuci da u BiH postoje rezerve prema gradnji mosta prema Pelješcu uz argumente da to ograničava pristup teritorijalnim vodama BiH. Mesic je potvrdio da je dobio informacije da bi bilo preskupo graditi most.
Zato se prema njegovim reccima predlažu druga rešenja, poput koncesije preko dela BiH, što je naroccito važno u trenutku kad obe zemlje žele u EU.
Dvojica predsednika sastala su se na marginama dvodnevnog skupa u Opatiji tokom kojeg je u četvrtak održan i sastanak na vrhu zemalja jugoistočne Europe pod nazivom "Komunikacija nasleđa: nova vizija jugoistočne Europe".
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG