Dostupni linkovi

JERUSALIM


Izraelski vojnici u petak su ubili dvojicu naoruzanih ljudi odevenih u uniforme egipatskih vojnih oficira koji su ih napali na izraelskoj granici s Egiptom.
Portparol izraelske armije Michal Luft je kazala da je retkost da egipatski oficiri zalaze u ovo podrucje, odbijajucci da spekulisse o identitetu napadaca.
Portparol egipatskog ministarstva unutrasnjih poslova izjavio je da je cuo o sukobu ali ne i da su napadacci nosili egipatske vojne uniforme.
Egipat je prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1978. godine i njihova pustinjska granica najvecim delom je bez prepreka.
Granica je popriste redovnog krijumcarenja i povremenih pokusaja ilegalnog prelaska palestinskih militanata iz priobalnog pojasa Gaze na egipatski Sinaj i iz njega dalje u Izrael.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG