Dostupni linkovi

UNMIK bez komentara o bojkotu srpskih proizvoda


Kontakti sa domaćim proizvođačima i postavljanje postera su naredni koraci u kampanji organizacije “Samoopredeljenje” za bojkot robe koju Kosovo uvozi iz Srbije.

Đeneza Budima, iz tog pokreta, kaže da je u toku akcija informisanja javnosti:

“Imamo potpunu podršku domaćih proizvođača jer smatraju da se neko ozbiljno bavi njihovim problemima. Ali to nije naš direktan cilj, već mi želimo da pomognemo Kosovu, a oštetimo Srbiju.”

Civilna misija Ujedinjenih nacija na Kosovu ne želi da komentariše akciju koju je pokrenula organizacija
“Samoopredeljenje” za bojkot srpske robe. Pismo, u kojem je predsednik Srbije Boris Tadić zatražio od šefa UNMIK-a da preduzme korake protiv takve kampanje, civilna misija nije ni dobila, već je o njemu obaveštena iz medija.

Govoreći o Tadićevom pismu, u kome se kaže da je reč o antidemokratskoj i antievropskoj kampanji koju treba zaustaviti, Budima ističe kako je Srbija svesna da iz kosovskog budžeta dobija milione:

“Činjenica da je ovo brzo izazvalo reakciju pokazuje da će bojkot oštetiti Srbiju i da će svako uvideti da mi ustvari finansiramo tu državu”, kaže Budima.

Privredna komora Kosova ocenila je pozitivnom ideju bojkota robe iz Srbije. Safet Grdžaliu, zvaničnik Privredne komore kaže:

“Ovu kampanju treba podržati jer direktno štiti kosovsku ekonomiju, mi smo za razmenu ali recipročnu. Kosovo je isuviše liberalno za srpske proizvode, ali je nemoguće da se kosovski proizvodi nađu na srpskom tržištu”, kaže Grdžaliu.

Prema rečima Đeneze Budime rezultati o tome koliko je oštećena Srbija ako se njena roba više ne kupuje na Kosovu, mogu se videti nakon mesec ili dva. Samo u 2005. godini Srbija je na Kosovo izvezla robu u vrednosti od 170 miliona evra, a samo 40 odsto robe se registruje dok se ostalo uvozi ilegalno:

“Sada svako zna bar-kod koji treba da bojkotuje i interesantno je da je u jednom marketu plazma keks na sniženju, ali ne znam da li je to rezultat kampanje”, kaže Budima.

Zvaničnik Privredne komore Kosova kaže da je procenat uvoza robe uz Srbije veoma visok:

“Od ukupnog uvoza, oko 37 odsto predstavljaju proizvodi sa prostora bivše Jugoslavije, posebno iz Srbije i Crne Gore i Makedonije”, kaže Grdžaliu.

On ističe da Srbija na Kosovo najviše izvozi prehrambene proizvode i građevinski materijal, što je neophodno jer je tokom rata mnogo toga uništeno, čime je omogućen razvoj tog sektora privrede u Srbiji.

Pokret “Samoopredeljenje”, na čijem je čelu bivši studentski lider Aljbin Kurti, je prošle nedelje započeo kampanju bojkota srpske robe sve dok Srbija ne odustane od Kosova, ne prizna zločine i plati za nanetu štetu.
XS
SM
MD
LG