Dostupni linkovi

BRISEL


Pitanje crnogorskog referenduma je za Evropsku Uniju "zavrsseno", izjavio je visoki predstavnik EU Havijer Solana nakon susreta u Briselu sa predsednikom Vlade Crne Gore Milom Djukanoviccem. Solana je istakao da su medjunarodne organizacije koje priznaje i kojima veruje EU ocenile da je referendum bio possten i slobodan. On je napomenuo i da, ccim budu poznati konaccni rezultati i ressene sve zzalbe i formalna pitanja vezana za referendunm, Srbija i Crna
Gora treba da poccnu dijalog o svim otvorenim pitanjima.
Evropski komesar za prossirenje Oli Ren je izjavio da Crna Gora ima, poput ostalih zemalja zapadnog Balkana, konkretnu evropsku perspektivu, ali nema "prečica" na putu ka Uniji. On je zatrazzio od crnogorskog premijera da ssto pre zapoccne "konstruktivne i pazzljive pregovore" sa Srbijom o razdruzzivanju. Ren je istakao da pregovori sa Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju mogu pocceti odmah nakon ssto je prizna svih 25 cclanica Evropske Unije.
Djukanovich je rekao da rezultat referenduma i velika izlaznost gradajana potvrdjuju zrelost i demokratska dostignucha crnogorsko naroda.
On je podvukao da je sada nuzzna homogenizacija crnogorskog drusstva da bi se doprinelo pridruzzivanju EU.
XS
SM
MD
LG