Dostupni linkovi

Državna komisija ispitivaće stradanje civila Sarajeva


Institucije Bosne i Hercegovine do prije nekoliko sati nalazile su se u krizi nakon što je sjednica državnog Parlamenta jučer prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Poslanici iz Republike Srpske napustili su sjednicu Parlamenta BiH, jer Vijeće ministara BiH nije ispoštovalo zaključak Parlamenta od prije dvije godine da formira komisiju za utvrđivanje istine o stradanjima građana Sarajeva tokom rata. Oni su tom prilikom najavili kako se u poslaničke klupe ne vraćaju sve dok komisija ne bude formirana.

Istovremeno, član državnog Predsjedništva Borislav Paravac danas je pismenim putem zatražio od druga dva člana kolektivnog šefa države da na dnevni red naredne sjednice uvrsti tačku o smjeni prvog čovjeka bh. vlade Adnana Terzića. Podsjećamo kako je Terzić prije nekoliko dana rekao da komisija neće biti formirana sve dok je on na čelu ove institucije, što je izazvalo revolt ne samo predstavnika stranaka iz Republike Srpske već i onih sa područja Federacije.

Uprkos toj izjavi, Vijeće ministara BiH danas je donijelo je odluku o formiranju državne komisije za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995.godine. Sam Terzić naveo je razloge za novu odluku:

„Ja ponovo moram reći da se duboko ne slažem sa Parlamentom da na ovaj način idemo u utvrđivanje istine šta se to dešavalo u BiH, ali s obzirom da je politička atmosfera uzavrela po ovom pitanju do te mjere i s obzirom da oni koji žele da opstruiraju procese u BiH, oni koji žele da zaustave evropski put BiH kroz raspravu o policijskoj reformi i o jednom paketu zakona koji treba da donesemo, jednostavno ne želim da im pružim priliku da sljedećih sto dana ništa ne rade i da samo pričaju na temu treba li smijeniti Terzićevo Vijeće ministara ili ne. I ja sam odlučio, evo, da pogazim svoju riječ i da ovu komisiju formiramo.“

S obzirom da je odluka o formiranju komisije donesena, savjetnika člana državnog predsjedništva Dragu Vukovića smo pitali ostaje li i dalje Borislav Paravac pri svom zahtjevu za smjenu Adnana Terzića:

„Jedan dio razloga je otpao svakako. Dakle, formirana je ta komisija. Međutim u tom obrazloženju koje smo mi dali u proceduru, stoji da Paravac je taj zahtjev pokrenuo zbog blokade institucija. Dakle, Parlamentarna skupština je bila blokirana i to je glavni razlog zašto se traži smjena. Ovim činom je ta blokada djelimično uklonjena, tako da ne znam tačno - vjerovatno se može desiti da taj zahtjev i ne ide na sjednicu Predsjedništva.“

Šta o mogućnosti smjene prvog čovjeka Vijeća ministara misli član kolektivnog šefa države Ivo Miro Jović:

„Kolika god bila opravdanost za eventualne smjene i razgovore, treba na neki način ohladiti i trijezne glave te stvari pogledati. Težina onog što se zahtijeva svakako da sobom nosi jedan lijepi razgovor.“

Zamjenik Zastupničkog doma Parlamenta BiH Nikola Špirić smatra da bi Terzić trebao podnijeti ostavku iz moralnih razloga i zbog svog odnosa prema Parlamentu:

„On Parlament doživljava kao ring. Ne postoji nijedna sjednica na kojoj se Adnan Terzić tako nije ponašao. Hajde što se ne libi da vrijeđa predstavnika drugog naroda, mislim da je jučer povrijedio i narod kojem pripada. On je jednostavno izgubio moć komunikacije sa Parlamentom i sa političkim liderima u Parlamentu.“

Predsjednik Kluba Srpske demokratske stranke u Parlamentu BiH Momčilo Novaković smatra da bi Terzić trebao podnijeti ostavku jer nema povjerenje poslanika iz reda hrvatskog i srpskog naroda:

„Čini mi se da će sa ovim sazivom Savjeta ministara biti vrlo teško u narednih sto dana realizovati one namjere ili zadatke koje je pred Parlament jučer postavio visoki predstavnik.“

Iako se poslanici u Parlamentu BiH iz Republike Srpske trenutno zalažu za smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara Adnana Terzića, podsjećamo kako je prije desetak dana državni Parlament glasao protiv njegove smjene.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG