Dostupni linkovi

Crna Gora dolazi pod lupu Brisela


Koji problemi očekuju najmlađu evropsku državu, kakva je uloga i budućnost Mila Đukanovića, neka su od pitanja na koja za naš program odgovara Gerald Knaus, direktor za Zapadni Balkan u Inicijativi za evropsku stabilnost.

Na početku, Gerald Knaus obrazlaže zašto «nema straha ni od kakvih sukoba na tlu Crne Gore»:

KNAUS: Čak i među protivnicima nezavisnosti postojao je konsenzus da Crna Gora ima pravo odlučiti što će od sebe uraditi, i dogovoren je način – referendum. Glasanje je obavljeno s vrlo visokim odzivom građana, rezultat je tu i ja ne vidim razloga za strah.

RSE: Evropska je unija prihvatila odluku naroda u Crnoj Gori. Hoće li taj «znak zrelosti i samosvjesnosti naroda, kako su ga nazvali pojedini evropski čelnici, biti i nagrađen sigurnim putem u Evropsku uniju?

KNAUS: Ja se nadam da će tako biti. Mislim da se zadnjih godina u okviru Evropske unije nije puno pažnje posvećivalo Crnoj Gori, više se pričalo o Kosovu ili srbijanskim reformama na primjer. Međutim, smatram da s ovim počinje jedna nova faza u kojoj će se zaista početi analizirati što se dešava unutar Crne Gore, i da će ta zemlja biti stavljena pod lupu, baš kao i Makedonija, Hrvatska ili Bosna. Mislim da će Evropska unija biti oštrija prema Crnoj Gori, vjerovatno i kritičnija. Istovremeno će, međutim, EU morati priznati, što po mom mišljenju dosada nije bio slučaj, da je Crna Gora uspjela izgraditi funkcionalnu multietničku demokratiju. Uostalom, u samo takvoj državi mogao se i desiti referendum sa tako visokim ocjenama. Crna je Gora zadnjih godina puno postigla, na šta njeni građani mogu biti ponosni, a što im svakako treba pomoći na putu u Evropsku uniju.

RSE: Protivnici Mila Đukanovića kažu da je njegov slogan «Živjeti bolje», koji ga je prije desetak godina učinio najjačim čovjekom Crne Gore, zapravo donio boljitak i bolji život samo njegovom najužem krugu poznanika. Što vi mislite?

KNAUS: Ja stvarno ne znam što se dešava na unutarnjem crnogorskom planu, ja samo znam da kad se gleda izvana u odnosu prema Srbiji, Crna Gora bolje stoji. Kako će se sada u ovoj fazi situacija odraziti na osobne političke karijere pojedinaca, to ne zna niko. Sjetite se da je britanski premijer Winston Churchill, koji je izvojevao pobjedu u II svjetskom ratu, na prvim poratnim izborima izgubio. Birači su mislili – e taj je stvarno predugo vladao, najveći smo problem riješili i sad se možemo vratiti u normalu. I zato velim, veliko je pitanje hoće li Đukanović i njegova partija profitirati od referenduma, ili upravo suprotno. Ko zna hoće li Crnogorci reći – veliki smo cilj ostvarili, možemo sada preći na normalnu politiku koja podrazumijeva i promjenu na čelu.

RSE: U nekim se krugovima može sada čuti i teza o kompenzacijama. Srbija je izgubila Crnu Goru, ostala bez mora, red je da joj se pripoji Republika Srpska ili barem ostavi Kosovo.

KNAUS: To bi bio apsurd. Uostalom, Kosovo se rješava neovisno od Crne Gore, a kompenzacija je inače kategorija koja ne igra nikakvu ulogu u svim ovim dešavanjima. Gubitak mora, a što bih vam rekao, to je više jedno emotivno pitanje. Ne znam što je to Švicarskoj ili Austriji naškodila činjenica da nemaju more. Obje su bogate, razvijene i ekonomski stabilne zemlje. Što se Kosova tiče, ova crnogorska odluka može samo ojačati odluku Kosovara da izađu iz Srbije. Sa strane međunarodne zajednice, međutim, ništa se od ovoga neće dovoditi u uzajamnu uzročno-posljedičnu vezu.
XS
SM
MD
LG