Dostupni linkovi

Uticaj Beograda na kosovske Srbe i dalje je presudan


Anamari REPIC

Zvanični Beograd na različite načine utiče na političko delovanje predstavnika kosovskih Srba, te ima odlučujuću reč u procesima koji se odnose na organizaciju života srpske zajednice. Rada Trajković, iz Srpskog nacionalnog veća, kaže da su kosovski Srbi vezani za Beograd pošto su zabrinuti za svoju bezbednost i perspektivu ostanka na Kosovu:

“Srbi su toliko snažno vezani za institucije u Beogradu prosto zato što im privremene institucije na Kosovu ne nude perspektivu, ne nude stalnost i to je suština i to je glavni problem.”

I dok jedni ističu da samo Beograd može zastupati srpske interese, drugi smatraju kako Srbi sami moraju donositi odluke. Dragiša Krstović, član “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, kaže da je uticaj Beograda na kosovske Srbe veliki, što smatra pogrešnim delovanjem:

“Beograd ima veliki uticaj na kosovske Srbe što mislim da nije dobro. Ja mislim da postoji vrlo tesna veza SNV i zvaničnog Beograda a što se tiče Srpske liste mislim da ona ima slabu podršku u Beogradu iz više razloga. Prvo, Srpska lista ima drugačiju političku koncepciju u pogledu svih pitanja, a sa druge strane Srpska lista nije imala podršku ni kada su organizovani kosovski izbori”.

Prema rečima Krstovića, lideri kosovskih Srba danas nisu u instiucijama zbog poziva Beograda da u njih jedno vreme ne ulaze. Zbog takve politike godinu i po dana srpski lideri, koji su dobili mandate, bojkotuju rad Skupštine i Vlade. Politički analitičar Škeljzen Maljići kaže da se snažan uticaj Beograda na kosovske Srbe reflektuje različitim bojkotima, a Beograd postavlja svoje ljudi preko kojih manipuliše:

“Naročito u poslednje tri godine srpske vlasti i srpska crkva primoravaju kosovske Srbe da slušaju Beograd i štite njegove interese na Kosovu. Iako u poslednje vreme ima glasova koji pokušavaju da se odupru takvom uticaju, oni još uvek nisu dobili poverenje građana.”

Maljići očekuje da će nakon rešenja statusa preovladati realna politika - da je kosovskim Srbima mesto na Kosovu. A kada je status u pitanju, tu je posebno velika i ključna uloga Beograda. Dragiša Krstović upozorava da je pogrešan stav da Beograd u potpunosti preuzme ulogu u reašvanju konačnog statusa, iako zna da neće moći ništa odlučujuće da učini:

“Beograd je preuzeo sve u pogledu rešavanja konačnog statusa Kosova i Beograd je uveren da će on u saradnji sa međunarodnom zajednicom i Prištinom rešiti status Kosova na ovaj ili onaj način. Ja mislim da je to sasvim pogrešan stav i u tom pogledu nazalost neće moći da učine ništa.”

Međutim, prema rečima Rade Trajković, samo garancijama koje dogovore Beograd i kosovski Albanci može se doći do stabilnog rešenja:

“Snagu Srbima na Kosovu uliva nešto što je podrška Beograda u smislu zajedničkog delovanja jer je perspektiva Srba u ovom mometnu vezana za nešto što je suštinski dogovor Beograda, Srba sa Kosova i Albanaca, i u okviru tog rešenja biće stabilno rešenje u smislu kompromisa do koga će doći.”

Poznavaoci kosovskih prilika ocenjuju da bi politički predstavnici kosovskih Srba u cilju zaštite interesa svoje zajednice trebalo da učestvuju u radu institucija i integrišu se u kosovski politički život. Krstović ističe kako je vreme da kosovski Srbi sami donose odluke o svim pitanjima koja se tiču njihove perspektive na Kosovu, a da im iz Beograda stiže podrška:

“Kosovski Srbi imaju kapacitet da se sami postaraju o svojoj budućnosti i da sami odlučuju o tome i na kraju krajeva kakav će status Kosova biti i kakva će biti njihova bezbednost i kakvu decentralizaciju treba da ostvare i sva druga pitanja koja su vezana sa pitanjem njihovog ostanka na Kosovu.”
XS
SM
MD
LG