Dostupni linkovi

Vlada će se održati barem do jeseni


Na poslednjoj sednici Glavnog odbora, stranka G17 Plus odlučila je da ostane u vladi Srbije, iako su pregovori sa Evropskom unijom prekinuti zbog toga što Haškom tribunalu nije izručen optuženi Ratko Mladić. Na predlog potpredsednika G17 Plus, Mlađana Dinkića, 235 članova Glavnog odbora odlučilo je da svi ministri podnesu ostavke ako se do 30. septembra ne steknu uslovi za nastavak pregovora sa Evropskom unijom, a Miroljub Labus, koji je na mesto potpredsedika vlade podneo ostavku, nezadovoljan politikom premijera Vojislava Koštunice, povukao se sa čela stranke. To je epilog sukoba u G17 Plus poslanika predvođenih Labusom s Dinkićevim delom partije. Politički analitičar, Đorđe Vukadinović, kaže da je ovakav rasplet pokazao jasnu pobedu Mlađana Dinkića, ali napominje:

"Ta ubedljiva Dinkićeva pobeda nije sasvim dovoljna da bi obezbedila potpuno miran san vladi Srbije i miran letnji raspust, iako mislim da će se vladajuća većina očuvati do letnje pauze rada Parlamenta. Tek na jesen se mogu očekivati neke nove turbulencije i problemi za vladajuću koaliciju."

Ali ostaje problem rešavanja pitanja mandata G17 Plus u Republičkom Parlamentu jer Dinkića tek očekuje bitka sa četiri poslanika koji podržavaju Miroljuba Labusa i od kojih bi mogla da zavisi sudbina vlade. Jedan od njih je Goran Paunović, koji je Dinkića optužio da je partiju oteo Labusu i dao je na korištenje Koštunici i rekao da je ta stranka postala gramziva i lakoma na vlast, kao što je to nekada bila jugoslovenska levica. Nakon dana "D" u stranci, Paunović je poručio da je spreman da podrži vladu do završetka pregovora o Kosovu, ali da nema nameru da vrati mandat:

"Nemam nikakvu moralnu obavezu prema takvim ljudima da im bilo šta vraćam. Znam da će oni koristiti sva sredstva da naprave izmene u poslaničkom klubu i da naprave izmene sa poslanicima, ali za to će im trebati pomoć Radikala. Bez Radikala oni to ne mogu da učine."

Kada je reč o mandatima, Miroljub Labus je odmah nakon odlučujuće sednice poručio:

"Ja sam još uvek nosilac izborne liste i zbog toga sam ostao u G17. Garantujem svim poslanicima sva ona prava koja imaju dok se pridržavaju ugovora koji su potpisali sa mnom."

Đorđe Vukadinović kaže da pitanje mandata rukovodstva G17 formalno može rešiti primenom blanko ostavki, ali podseća da je ta institucija već dosta kompromitovana:

"Neće biti lako rukovodstvu G17 da to postigne sa nepopularnom merom blanko ostavki, ali isto tako mislim da većina poslanika koji se kolebaju u poslaničkom klubu G17 Plus će ipak, bar izvesno vreme, ostati lojalna stranci ili makar vladajućoj većini."

Vukadinović kaže da bi se teoretski vlada mogla održati i bez nekoliko mandata G17 i zaključuje:

"Onda bi zaista spali na jedan ili na dva glasa. To će biti sigurno dovoljno da se okonča prolećno zasedanje Parlamenta, a da li će biti dovoljno da otpočne buduće, jesenje, videćemo u međuvremenu."

Kako će sve najverovatnije biti završeno bez velikih potresa za vladu, u vladajućoj Demokratskoj stranci Srbije kažu da se previše ne uzbuđuju zbog dešavanja u G17, a portparol DSS-a, Andreja Mladenović, kratko je poručio da se ta stranka ne meša u unutrašnje stvari koalicionih partnera:

"Naš koalicioni odnos sa G17 Plus se nije izmenio. U svakom slučaju ne očekujemo da će tu biti bilo kakvih izmena što se tiče koalicionog odnosa, što se tiče funkcionisanja same vlade, Republičkog Parlamenta i nekih drugih institucija."
XS
SM
MD
LG