Dostupni linkovi

EU prekinula pregovore


Augustin PALJOKAJ, Zoran PRERADOVIC

Nakon što je danas glavna tužiteljica Haškog suda Karla del Ponte telefonom izvijestila detaljno povjerenika Olija Rena o tom da Beograd ne surađuje dovoljno sa Haškim sudom, Evropska je komisija odlučila otkazati nastavak pregovora o sporazmu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom.

Razočarani smo što Beograd nije locirao i prebacio u Hag generala Ratka Mladića, kazao je danas Ren, dodajući da se pregovori mogu nastaviti čim se dobiju dokazi da između Beograda i Haga postoji puna suradnja:

„Srbija mora dokazati da nitko tamo nije iznad zakona i osigurati demokratski nadzor vojske i policije."

Na upit novinara da li smatra da je razlog što general Ratko Mladić, optužen za genocid, nije još uhićen to što vlada Srbije nema potpunu kontrolu nad tajnim službama, Oli Ren je odgovorio da je to jedan od razloga, jer očigledno ne postoji potpuna politička kontrola sigurnosnih službi, pogotovu onih vojnih.

Povjerenik Ren je pozvao sve demokratske snage u Srbiji da se ujedine i rade zajedno u pravcu suočavanja s prošlošću i ispune obveze koje će Srbiji otvoriti put prema europskim integracijama. On je izrazio nadu da, bez obzira na otkazivanje nastavka pregovora, još uvijek je moguće postići cilj okončanja pregovora o ssp-u do kraja ove godine, ali isključivo ako bude dramatičnog napretka prema punoj suradnji s Haškim sudom.

EU ocjenjuje da su se, inače, pregovori odvijali vrlo dobro i da je beogradska strana bila dobro pripremljena, te zbog toga još više žali što je moralo doći do otkazivanja nastavka ovih pregovora zbog Haškog suda.

Upitan da komentira neke glasine koje se i danas čuju iz Beograda da je Mladić već uhićen, povjerenik EU za proširenje je kazao da bi to bila ključna vijest, ali je dodao da je sada prošlo vrijeme glasina i špekulacija i EU čeka ne samo obećanja već i realizacije od strane Beograda.

* * * * *

Nakon odluke o prekidu pregovora sa EU, premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio da je Vlada učinila sve što je mogla. Istovremeno, potpredsednik Vlade Miroljub Labus, koji je šef beogradskog tima za pregovore sa Unijom, podnio je ostavku.

Obrazlažući svoju odluku, Miroljub Labus ističe da je takvu mogućnost najavio još pre godinu dana u slučaju zastoja u pregovorima o pridruživanju Evropskoj uniji:

„Poštovani gospodine predsedniče, podnosim ostavku na mesto potpredsednika Vlade Republike Srbije. Evropska unija je danas suspendovala pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, jer naša vlada, suprotno vašem izričitom obećanju, nije obezbedila uslove za nastavak pregovora. Time je izneveren jedan od najvažnijih interesa zemlje i građana Srbije.“

Nešto ranije javnosti se saopštenjem obratio i premijer Srbije Vojislav Koštunica, koji je naveo da je cela mreža pomagača Ratka Mladića razotkrivena, te da se on skriva sam i da je pitanje tehničke prirode da se otkrije mesto na kome se krije. Građani Srbije treba da znaju da je Vlada učinila apsolutno sve što je u njenoj moći da Ratko Mladić konačno ode u Hag, kazao je Koštunica u saopštenju dostavljenom medijima.

Koštunica je ukazao da je pridruživanje Evropskoj uniji jedan od najviših prioriteta Vlade, te da je jedini razlog što se pregovori odlažu to što Mladić nije u Hagu. Koštunica je, također, izrazio da bi, pošto je Vlada Srbije do sada zaista činila sve što je bilo moguće, bilo bolje ne odlagati pregovore. „Ali pošto je takva odluka već doneta, na nama je da i u ovim nepovoljnim okolnostima pronađemo rešenje“, saopštio je premijer Srbije Koštunica.

Istovremeno, povodom tvrdnji glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da ju je premijer Srbije Vojislav Koštunica obmanuo obećavši izručenje Ratka Mladića, šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić za naš program kaže:

„To nigde niste mogli da čujete i da pročitate. Rok koji je tu pomenut, nije govoreno o tome, ni izgovoreno od premijera, niti se to moglo ikad igde videti. To je bilo nešto što je bila interpretacija ljudi koji su ga posetili.“

A da bi posledice odluke o odlaganju pregovora Srbije i Crne Gore o pridruživanju Evropskoj uniji mogle biti itekako ozbiljne, postalo je jasno nakon što je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Polt upozorio da bi srpske vlasti zbog nesaradnje s Haškim tribunalom mogle da izgube finansijsku pomoć Sjedinjenih Država:

„Kao što znate, naša pozicija je veoma jasna, a to je da je Mladić već odavno trebalo da bude u Hagu. Ne sutra, ne danas - već jučer. Krajem maja naš kongres bi trebalo da da verifikaciju za finansijsku pomoć, koja, kao što znate, zavisi od saradnje Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom. Tada će državni sekretar Kondoliza Rajs odlučiti o merama protiv vaše vlade zbog nesaradnje s ovim sudom.“

A nakon ostavke Miroljuba Labusa neminovno se nameće i pitanje presipitivanja odgovornosti ostatka Vlade za ovakav razvoj događaja. Visoki funkcioner stranke G 17 plus Čedomir Antić smatra da, pored kabineta premijera Koštunice, deo odgovornosti snosi i predsednik Srbije Boris Tadić, za koga tvrdi da je opstruirao stvaranje nacionalnog saveta za bezbednost. Antić o poziciji samog kabineta Vojislava Koštunice kaže:

„Ova vlada nije svetinja. U slučaju da Vlada ne bude mogla da ostvari svoj pun program, naravno sve opcije su otvorene, ali mi od toga nećemo praviti predizbornu kampanju, već ćemo o tome ozbiljno razgovarati u Vladi.“

Naposletku, Miroljub Labus kaže da dramatičan napredak u odnosima s Evropskom unijom, koji pominje komesar za proširenje Oli Ren, znači bezuslovno izručenje Mladića Hagu. Pošto rok za nastavak pregovora nije definisan, vicepremijer smatra da, bez obzira na ocenu Oli Rena kako su pregovori o stabilizaciji i pridruživanju izuzetno dobro vođeni, kao i da je ugovor mogao biti parafiran u julu, nije imao drugu mogućnost nego da podnese ostavku. Na pitanje hoće li i ostali ministri iz njegove stranke podneti ostavku, kao i da li će G17 plus nastaviti da podržava Vladu, Labus kaže da će odluka o tome biti doneta na Glavnom odboru stranke 13. maja - i podvlači:

„Ja predlažem da i ostali ministri napuste Vladu, ali pošto smo mi odgovorna stranka, mi ćemo podržavati Vladu u Parlamentu dok traju pregovori oko Kosova. Mislim da je to fer predlog.“
XS
SM
MD
LG