Dostupni linkovi

Spremna rezolucija, ali ne i sankcije


SAD i Velika Britanija su zatražile hitnu akciju Saveta bezbednosti u cilju primoravanja Irana da se povinuje odlukama svetske organizacije. Džon Bolton, američki ambasador u UN:

"Možemo reći da su SAD sada spremne preduzmu akciju u Savetu bezbednosti, u cilju donošenja Rezolucije UN prema sedmom odeljku, koja će primorati Iran da se povinuje odlukama IAEA."

Sedmi odeljak Povelje Ujedinjenih nacija otvara mogućnost u slučaju pretnji miru i međunarodnoj bezbednosti da se zemlji koja ga ne poštuje nametnutu sankcije ili da se, u krajnjem slučaju, protiv nje primeni sila. Prema Boltonovim rečima, u slučaju Irana, takva rezolucija, međutim, ne bi predviđala trenutno nametanje sankcija Iranu, već bi samo "vratila loptu Iranu". Američki predsednik Buš založio se za diplomatsko rešenje:

"Veoma je važno da Iranci shvate da postoji jedinstvena želja mnogih država u svetu da ih ubedi na miran način da treba da odustanu od nuklearnih ambicija."

Kina je, s druge strane, još jednom izrazila protivljenje donošenju Rezolucije. Ambasador u UN Vang Guang:

"Nadam se da će svi članovi Saveta bezbednosti zauzeti konstruktivan prilaz i da neće preduzeti bilo kakav potez koji bi mogao da oteža situaciju."

I ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov se založio da uloga Međunarodne agencije za atomsku energiju ostane ključna, ističući da su za Moskvu neprihvatljive sankcije UN protiv Teherana.

Iran najavljuje da će nastaviti obogaćivanje uranijuma, izražavajući međutim spremnost da dozvoli međunarodne inspekcije ukoliko se čitav slučaj vrati iz Saveta bezbednosti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. Po rečima potpredsednika Muhameda Saidija, potpredsednika Iranske organizacije za atomsku energiju, pomenuti izveštaj "nema negativnih tačaka", što ostavlja prostor za nastavak saradnje, tačnije da Teheran odgovori na neka od nerazjašnjenih pitanja. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ponovio je da "ne daje pet para" za eventualnu rezoluciju kojom če biti osuđeno ponašanje vlastiu u Teheranu:

"Iran je nuklearna zemlja, svidelo se to našim neprijateljima ili ne."

Vlasti u Teheranu tvrde da je proces obogaćivanja uranijuma namenjen isključivo u miroljubive svrhe, dok Zapad smatra da to služi za proizvodnju oružja. Zapadni analitičari procenjuju da Iran u ovom trenutku nije u stanju da proizvede nuklearnu bombu. Entoni Kordesmen (Anthony Cordesman) iz vašingtonskog Centra za strateške studije:

"Američki obaveštajni podaci sugerišu da bi Iran mogao da dođe u posed nuklearnog oružja posle 2010. godine, dakle, evenutalna vojna akcija Zapada neće biti odlučujuća ovih meseci."
XS
SM
MD
LG