Dostupni linkovi

Nove (dez)informacije o potrazi za Mladićem


Nezvanične informacije da su operativci Bezbednosno-informativne agencije i srpske policije utvrdili da je jedan od jataka kontaktirao sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem decembra 2005. godine, mogle bi u značajnoj meri da pomognu u hvatanju najtraženijeg haškog optuženika, i to u roku dogovorenim sa Haškim tribunalom, kaže za Radio Slobodna Evropa profesor civilne odbrane Univerziteta u Beogradu dr. Zoran Dragišić:

„Ja se iskreno nadam da je to sve uvod u hapšenje generala Mladića i da će ta stvar biti rešena u predviđenom roku.“

Informacija da je pukovnik Vojske Republike Srpske i pripadnik Mladićevog obezbeđenja Jovo Đogo bio u kontaktu s Ratkom Mladićem, advokat optuženog Đoga, Đorđe Kalen, nazvao je – dezinformacijom:

„Moguće je da se u celom ovom ratu oko Ratka Mladića neko koristi i dezinformacijama ili poluinformacijama ili saopštenjima koja nemaju nikakve veze. Imali smo informaciju pre nekih dva meseca da je Ratko Mladić uhapšen, pa nije bio uhapšen.“

Pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu zvanično je pokrenuta istraga protiv penzionisanog pukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Stanka Ristića i njegovog sina Predraga, koji se terete za pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Njihovo hapšenje povezano je sa akcijom pronalaženja generala Mladića, potvrdila je Marina Klarić-Živković, portparol tog suda:

„Ristići su uhapšeni. Doneto je rešenje o pokretanju istrage i određen je pritvor. Ristići se terete za krivično delo pomoći počiniocu posle izvršenog krivičnog dela.“

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt upozorio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da će put integracija Srbije i Crne Gore biti sve teži ukoliko Haškom tribunalu ne bude uskoro izručen general Ratko Mladić:

„Kada je u pitanju Tribunal za ratne zločine, ja ne dajem neke rokove, oni su odavno prošli. Ratko Mladić je trebao da bude u Hagu juče. Premijer Koštunica je rekao istu stvar. Očigledno je da ukoliko Mladić ne bude izručen Hagu, put ka evropskim integracijama i ostalim delom sveta biće mnogo teži, ako ne i nemoguć. To je izbor koji ova zemlja mora sama da učini, a ja verujem da je demokratsko rukovodstvo ove zemlje odredilo kojim pravcem u ovom trenutku treba ići.“

Da podsetimo, prilikom poslednjeg susreta premijera Srbije Vojislava Koštunice i Haške tužiteljice Karle del Ponte, srpski premijer je obećao da će Mladić biti uhapšen do kraja aprila.
XS
SM
MD
LG