Dostupni linkovi

Srbi se žele vratiti u institucije Kosova


Niko od zvaničnika u Beogradu s kojima smo razgovarali nije potvrdio navode predstavnika Srpske liste za Kosovo i Metohiju da Beograd menja stav oko njihovog učešća u kosovskim institucijama. U kabinetu šefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sande Rašković-Ivić, rečeno nam je da ona nije davala izjave koje bi se mogle protumačiti kao promena stava Beograda.

Članove pregovaračkog tima za status Kosova i ujedno savetnike predsednika Republike i premijera, nismo uspeli da kontaktiramo. A Dušan Proroković, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije i stranački kolega Raškovićeve, kaže da ne vidi da je ispunjeno bilo šta od zahteva Beograda da bi se stav o ulasku Srba u kosovske institucije dramatično promenio:

„Prava adresa za odgovor jeste kabinet predsednika Republike Srbije. Sve ostale političke organizacije, kao i ostali državni zvaničnici, nisu podržali izlazak Srba na kosovske izbore. Samim tim, većina stranaka koje u Srbiji funkcionišu, nemaju svoje legitimne predstavnike u Skupštini Kosova. Tako da je s aspekta Demokratske stranke Srbije vrlo teško govoriti o učešću u institucijama. Od izveštaja Kaija Eidea, gde je potvrđeno da standardi nisu ispunjeni, do danas, ne vidim da se bilo šta promenilo i ne vidim da bi zbog toga Beograd u narednih nekoliko dana mogao dramatično da promeni svoj stav.“

Kada su održavani kosovski izbori, pored Tadićeve Demokratske stranke, i Srpski pokret obnove je pozvao kosovske Srbe da učestvuju na tim izborima. Međutim, Srđan Srećković, funkcioner SPO-a i pomoćnik ministra za trgovinu i turizam, kaže da, s obzirom da su pregovori o Kosovu poodmakli, ne veruje da će se Srbi priključiti delovanju kosovskih institucija:

„Ali se nadam da će naš državni pregovarački tim imati konstruktivan stav i stalno pokazivati spremnost na kompromis i dogovor. Vrlo je važno i da našu državnu poziciju branimo argumentima koji su, bez sumnje, u odnosu na međunarodno pravo i standarde na našoj strani, ali s druge strane na način koji je prihvatljiv i razumljiv međunarodnoj zajednici. Vrlo je važno da u toku pregovaračkog procesa ni u jednom trenutku ne ostavimo utisak da opstruiramo pregovore, odnosno da na konkretne predloge međunarodne zajednice, za koje procenjujemo da nisu u skladu sa našim interesima, odgovaramo kontra predlozima, koji su, naravno, realni. Nema nikakve sumnje da će posle definisanja konačnog statusa Kosova Srbi učestvovati u radu institucijama, što u krajnjem slučaju jeste i njihov interes, ali i interes države Srbije.“

Situacija oko učešća Srba u kosovskim institucijama je konfuzija nego što se čini, kaže Nenad Đurđević iz Projekta za etničke odnose i Centra za nenasilni otpor, jer jedna struja je učestvovala u izborima i direktno je ušla u institucije:

„Mislim da ono što očigledno međunarodna zajednica želi da uradi je da izvrši pritisak da se, tako da kažem, oni koji učestvuju u radu institucija potpuno legitimišu i deklarišu da su u tim institucijama prisutni. A oni su svesni, s druge strane, da bi to njima nanelo jedan veliki gubitak ugleda među srpskim stanovništvom na Kosovu, zato što je srpsko stanovništvo na Kosovu, neizlaskom na izbore, na neki način dalo svoje mišljenje o participaciji u institucijama. S druge strane, mislim da je tokom pregovaračkog procesa, gde se odlučuje o svim budućim aspektima uređenja, kako Kosova samog, tako i odnosa srpske zajednice sa Beogradom i samog Kosova sa Beogradom, ulazak u institucije potpuno kontraproduktivan i mislim da bi prouzrokovao još veću konfuziju u celoj ovoj situaciji.“
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG