Dostupni linkovi

Generali traže ostavku ministra obrane


Zahtjev šest američkih generala da ministar obrane Donald Rumsfeld podnese ostavku svjedoči o nezadovoljstvu dijela vojske načinom na koji je iz Pentagona do sada vođen rat u Iraku. Generali tvrde da nikada nisu imali dovoljan broj vojnika i da su prilikom planiranja invazije iraka odbačeni detaljni i godinama pripremani planovi o tome kako najdjelotvornije i uz što manje žrtava osvojiti tu zemlju i osigurati unutarnju stabilnost nakon zbacivanja režima Sadama Huseina. Stanje u Iraku u kojem svakodnevno ginu irački civili i američki vojnici navelo je generale da, u obraćanjima bez presedana u novijoj američkoj povijesti, javno progovore o propustima i zatraže smjenu, po njima najodgovornije osobe – Donalda Rumsfelda.

Nakon što je u obranu svog ministra stao predsjednik George W. Bush, tokom vikenda mu se pridružio i donedavni zapovjednik Združenog stožera američke vojske, umirovljeni general Richard Myers koji je osudio ponašanje svojih bunotvnih kolega:

"To nije samo neprofesionalno, nego je i štetno po vojsku, štetno je po odnose civilne i vojne komponente, a vjerujem da je vođenje ovakve rasprave usred rata štetno i po zemlju u cjelini. Neumjesno je da vojnici kritiziraju naše civilne vođe. Kad kritizirate ministra Rumsfelda, kritizirate ujedno i vrhovnog zapovjednika jer je takav zapovjedni lanac."

No, nisu samo umirovljeni generali kritični prema načinu na koji je planirana i na koji se provodi okupacija Iraka. Isprva tiho, da ne bi bili proglašeni nedovoljnim patriotama, a kasnije sve glasnije, istaknuti članovi Demokratske stranke kritiziraju administraciju zbog lošeg učinka u Iraku. "Mislim da je ta zemlja na rubu građanskog rata, te da bi i predsjednik i nacija imali puno više koristi od novog tima na čelu ministarstva obrane", izjavila je Dianne Feinstein demokratska članica Senata. Podržao ju je i bivši ministar energetike i sadašnji guverner New Mexica Bill Richardson:

"Mislim da bi ministar Rumsfeld trebao podnijeti ostavku."

Braneći svoju administraciju i način na koji vodi rat u Iraku, u debatu su se uključili i vodeći republikanci. Voditelj senatskog Odbora za oružane snage Duncan Hunter kaže:

"Ne mijenjate tim samo da biste postigli kozmetičke promjene u situaciji kada, po svim pokazateljima, vodimo tešku i dugotrajnu vojnu kampanju."

Matično ministarstvo Donalda Rumsfelda u međuvremenu je pripremilo poseban, interni memorandum koji je elektronskom poštom dostavljen drugoj skupini umirovljenih generala, od kojih se očekuje da ustanu u javnu obranu ministra. New York Times, čiji su novinari imali uvid u tekst memoranduma, tvrdi kako on sadrži činjenice koje bi trebale omogućiti generalima da se argumentirano uključe u raspravu i stanu na stranu ministra. U njemu se tvrdi kako ključne odluke o Iraku nije donosio sam Donald Rumsfeld, nego da su u proces odlučivanja, u obimu bez presedana, bili uključeni visoki vojni zapovjednici. Tvrdi se kako je od početka 2005. godine ministar održao 139 sastanaka sa Združenim stožerom, te 208 sastanaka sa zapovjednicima borbenih formacija.

Osim što je vrlo neuobičajeno da Pentagon instruira jednu skupinu umirovljenih generala i dostavlja joj argumente kako bi osporila tvrdnje skupine generala koja kritizira ministra, podaci o velikom broju sastanaka Donalda Rumsfelda i vojnih zapovjednika sami za sebe ne znače mnogo ako na njima vojnici nisu imali priliku izraziti zabrinutost zbog načina na koji Pentagon vodi kampanju u Iraku.

"Bilo koja organizacija, vojna ili civilna, mora imati ekfikasan način unutrašnjeg komuniciranja. To ne znači samo držati sastanke, nego komunicirati tako da se uspostavi međusobno povjerenje i na njemu postupno bazira odanost. To se mora ispraviti," izjavio je u jednom televizijskom intervjuu umirovljeni američki general David Grange.

No, i visoki američki vojni zapovjednici koji su kritični prema radu Donalda Rumsfelda, vjeruju kako poziv ministru obrane da podnese ostavku, bilo da dolazi od aktivnih ili umirovljenih generala, ipak prelazi mjeru. Pogotovo u vrijeme ratnog sukoba. Oni vjeruju da će pravi trenutak za iskazivanje raspoloženja prema civilnim liderima nastupiti u novembru ove godine, kada se održavaju izbori za popunu dijela Senata i Zastupničkog doma američkog Kongresa.
XS
SM
MD
LG