Dostupni linkovi

Uskršnja poruka i poziv na mir


Tijekom jutarnje mise na Trgu svetog Petra pred oko 100.000 vjernika, molilo se i na arapskom i kineskom jeziku, a na francuskome se podsjetilo kako danas Papa ima 79. rođendan. No, cijela misa a zatim i uskršnja poruka Benedikta XVI. bila je usmjerena na molitvu za mir i suglasje među narodima i vjerama, javlja Hina.

"Neka odgovorni u nacijama i međunarodnim organizacijama budu neumorni stvaratelji mira i štovanja ljudske osobe, u etničkim i vjerskim razlikama", istaknuo je Papa tijekom mise, a onda je u 12 sati otišao na balkon pročelja bazilike svetog Petra, odakle je uputio svoju tradicionalnu Urbi et Orbi poruku "gradu i svijetu" u kojoj je pozvao da se u krizi oko spornog iranskog nuklearnog programa nađe "časno rješenje za sve".

"Neka se glede nuklearnog pitanja dođe do suglasja ozbiljnim pregovorima", rekao je Papa, te naglasio kako je potreban suživot među narodima i vjerama "kako bi se otklonila prijetnja terorizma". Benedikt XVI. je zatražio mir na Bliskom istoku, međusobno priznavanje Palestine i Izraela, mir u Iraku, u Africi, posebno na prostoru Velikih jezera. Papa je posebno istaknuo potrebu za "olakšanjem i sigurnošću" u Darfuru i drugim dijeliovima Afrike koje razdiru građanski ratovi.

U obraćanju na talijanskom Papa je govoreći o dubokoj podijeljenosti zemlje nakon prošlotjednih općih izbora pozvao na "harmoniju" u cilju opće dobrobiti.

Čestitku je Papa uputio na 62 jezika, a svoj tradicionalni blagoslov izgovorio je između ostalog i na kineskom, hebrejskom i arapskom.

Sa Trga svetog Petra misu i uskršnju poruku prenosilo je 104 televizijskih postaja iz 65 zemalja.
XS
SM
MD
LG