Dostupni linkovi

Zatražen pritvor za grupu pravnika i biznismena


Prema rečima portparola Tužilaštva za organizovani kriminal Toma Zorića, specijalni tužilac podneo je zahtev za sprovođenje istrage, jer postoji osnovana sumnja da su sva privedena lica, izuzev radnika Generalnog inspektorata MUP-a Srbije Dejana Ivezića, izvršila krivično delo zločinačkog udruživanja i dodao:

„Gde su organizotori Miko Brašnjević, Goran Kljajević, Nemanja Jolović i Slobodan Radulović. Dok su Delinka Đurđević, Milinko Brašnjević, Jasmina Kojić-Pavlović, Sekula Pijevčević i Jelica Živković postali članovi zločinačkog udruženja kriminalne grupe.“

Zorić je na konferenciji za novinare, na kojoj nije bilo moguće postavljati pitanja jer je slučaj proglašen službenom tajnom, precizirao za koja se krivična dela privedena lica terete:

„Osumnjičeni Miko Brašnjević, Milinko Brašnjević i Jasmina Kojić-Pavlović izvršili su krivično delo davanja mita, a osumnjičeni Goran Kljajević i Delinka Đurđević krivično delo primanja mita.“

Ostala lica se terete za zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu službenog položaja u podstrekivanju. Podsećamo da su pre nekoliko dana, zbog sumnje da su učestvovali u privrednom kriminalu, osim predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića, privedeni i sudionka tog suda Delinka Đurđević, direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, biznismeni Mika i Milinko Brašnjević, advokati Nemanja Jolović i Jasmina Kojić-Pavlović, direktorka Poštanske štedionice Jelica Živković i radnik Generalnog inspektorata MUP-a Srbije Dejan Ivezić, dok bivši direktor „C Marketa“ Slobodan Radulović nije dostupan pravosudnim organima, te je za njim izdata poternica.

Pored Gorana Kljajevića, svakako najpoznatije ime među osumnjičenima je bivši direktor „C Marketa“ Slobodan Radulović. Istovremeno, Danilo Ralević, jedan od rukovodilaca u „C Marketu“ za vreme bivšeg direktora za naš program objašnjava kako je poslovao Slobodan Radulović:

„On je čovek koji je mogao sve da radi zahvaljujući Trgovinskom sudu. On nikada nije imao većinu na skupštini, ali on bi doveo gorile na skupštinu – obezbeđenje, policiju, i on je mogao da radi šta god hoće. Mi smo imali stotine prijava protiv njega, ali svaka ta prijava je završavala u košu. On ništa nije radio legalnim putem. Podmićivao je faktički i sud i novinare, sve živo je plaćao samo da bi opstao na vlasti.“

Branko Pavlović, zastupnik malih akcionara „C Marketa“, u čijem vlasništvu je bilo više od 50 odsto akcija te firme, a koji su tražili smenu tadašnjeg direktora Slobodana Radulovića, rekao je za naš program da su revizorske procene još za vreme Radulovićevog mandata, pre privatizacije govorile da se u „C Marketu“ poslovalo nezakonito:

„Zbirni podaci govore da firma ima veliki promet i nikakvu dobit. To vam odmah signalizira da su negde nenormalno visoki ishodi. Kad je privatizovan i kad se ušlo unutra, onda se ustvari sagledala cela situacija. Zapravo, ja sam ubeđen da je nalaz revizora do te mere nepovoljan za prethodni menadžment na čelu sa Radulovićem. Ne postoji nikakav upravni odbor na svetu koji bi mogao da razmatra taj revizorski nalaz, a da ne podnese krivične prijave.“

Ostaje, međutim, da se vidi da li će ova, kao još jedna u nizu afera dobiti sudski epilog, imajući u vidu da slični slučajevi ranije nisu procesuirani. U međuvremenu ministar pravde Zoran Stojković ističe da osnova borbe protiv korupcije leži u pravosuđu:

„Samo čist sud, koji ima poverenje građana, može da se obračuna sa korupcijom u drugim sferama društvenog života.“
XS
SM
MD
LG