Dostupni linkovi

MOSKVA / TEHERAN


Rusija je danas pozvala Iran da momentalno prekine obogaćivanje uranijuma, na šta je predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio u Teheranu da su "iranske nuklearne aktivnosti kao vodopad koji je počeo teći" i koga je "nemoguće zaustaviti".
Iran je juče popodne objavio da je uspeo da okonča proces obogaćivanja uranijuma potrebnog za rad atomskih centrala.
"Zvanično saopštavam da se Iran pridružio zemljama koje poseduju nuklearnu tehnologiju", objavio je predsednik Ahmadinedžad na svečanosti.
Sjedinjene Američke Države su u prvoj zvaničnoj reakciji saopštile da ne mogu još uvek da potvrde da je vest iz Teherana zaista tačna, ali da, ako je tačna, "Iran ide u pogrešnom pravcu" što bi moglo dovesti do konkretnijeg delovanja međunarodne zajednice.
Identične reči da je Iran "načinio korak u pogrešnom pravcu" uputile su jutros Rusija, Evropska unija i Izrael.
Predsednik Irana je u međuvremenu izjavio jutros da će ta zemlja nastaviti proces obogaćivanja uranijuma i da štaviše to želi da radi industrijski.
U Teheran bi, u posetu koja je ranije zakazana, danas trebalo da stigne direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Muhamed el Baradej.
Savet bezbednosti je zatražio 29. marta od Irana prekid nuklearnih aktivnosti i zatražio od Međunarodne agencije za atomsku energiju da u roku od 30 dana izvesti je li Iran to učinio ili ne.
XS
SM
MD
LG