Dostupni linkovi

Svedok ustvrdio da su svi znali za ubistvo


Svedok Dušan Kosanović svedočio je putem video-linka iz Haga. On je između ostalog rekao da su komandant „Škorpiona“, prvooptuženi Slobodan Medić, i ostali optuženi znali za kasetu sa snimkom ubistva. Svedok Kosanović je rekao da nije bio na terenu u Trnovu u vreme kada se ubistvo dogodilo i precizirao da je kameru i kasetu dobio po povratku u jedinicu, u bazu u Đelitovce.

S obzirom da je Kosanović bio u svojstvu snimatelja u jedinici, snimljeni materijal je iskopirao. Egzekuciju je video tek kada je pregledao video-snimak, a kasete umnožio kod izvesnog Dragana Momirovića. Kasete su između ostalih uzeli i prvooptuženi Medić i Pero Petraščević, a materijal se, po njegovim rečima, emitovao po vodovima i četama.

Na pitanje sudije da li je postojala mogućnost da komandant Medić nije video kasetu, svedok Kosanović je rekao da nije postojala takva mogućnost i da su svi gledali snimljeni materijal:

"Svi su gledali kasetu, tu nema govora. Kaseta se javno prikazivala u spavaonama, po četama i vodovima."

Kosanović je rekao i da je snimak kasnije dospeo do video-kluba i da su ga gledali mnogi građani Šida. Kosanović je negirao tvrdnje optuženih da su kasetu sa snimkom ubistva zarobljenika videli tek prošle godine, kada je emitovana na suđenju bivšem šefu države Slobodanu Miloševiću pred Tribunalom, i potvrdio autentičnost snimka emitovanog na tom procesu.

Prema Kosanovićevim rečima, kasetu je, sa kamerom, dobio po povratku jedinice u bazu u Đeletovcima i video-snimak je umnožio i podelio optuženima Slobodanu Mediću Boci, Peri Petraševiću, Aleksandru Mediću. Kasetu je dao i Miloradu Momiću, sada u bekstvu, i Slobodanu Stojkoviću, koji je i snimio ubistvo zarobljenika.

Kosanović je izjavio da nije prisustvovao zločinu, jer je vraćen ranije sa terena iz Trnova, ali da je o tome čuo priče, odmah po povratku jedinice:

"Boca nije režiser tih ubistava. To nisu bili zarobljenici naše jedinice i neko drugi je Boci naredio da strelja zarobljenike."

On je izjavio da je čuo da su na linije ratnih dejstava dovođeni zarobljenici iz Srebrenice koje su pripadnici Vojske Republike Srpske tu ubijali kako bi se verovalo da je reč o vojnicima stradalim u borbi i da je Slobodan Medić trebalo da dobije više zarobljenika, ali se pobunio. Kosanović nije mogao da precizira po čijoj je komandi jedinica upućena u Trnovo i ko je mogao da naredi da se zarobljenici streljaju, ali je izjavio da se pričalo da su Škorpioni pripadali Državnoj bezbednosti Srbije i Specijalnim antiterorističkim jedinicama.
XS
SM
MD
LG