Dostupni linkovi

Demantovane medijske tvrdnje o napadu na Iran


Dužnosnici Bijele kuće opisali su kao "neutemeljene" medijske izvještaje po kojima se službeni Washington navodno priprema izvesti zračne udare na iranske nuklerne pogone. No, administracija predsjednika Busha još uvijek nije demantirala navode "New Yorkera" čiji reporter, Seymor Hersh, u posljednjem broju tvrdi da u slučaju napada na Iran, Amerika namjerava koristiti taktičko nuklearno oružje.

Savjetnik predsjednika Busha, Dan Bartlett, izjavio je danas za Associated Press kako je za predsjednika od prioritetne važnosti naći "diplomatsko rješenje za problem koji ugrožava cijeli svijet".

Bartlettov istup za sada je jedina službena reakcija administracije u Washingtonu na pisanje New Yorkera. List tvrdi da, dok se javno zalaže za diplomaciju kao sredstvo kojim bi se Iran spriječio da ovlada nuklearnim oružjem, administracija zapravo pojačava obavještajne aktivnosti u Iranu i intenzivira pripreme za mogući zračni udar na tu zemlju.

Direktor Centra za sigurnosnu politiku u Ženevi, Shahram Chubin, kaže za Radio Slobodna Evropa kako napis iz New Yorkera treba razmotriti na nekoliko razina:

"Prvo, Seymour Hersh se bavi istraživačkim novinarstvom i prvi je, još u decembru 2004. godine pisao o naznakama da Amerika razmatra vojnu opciju. To ne znači da je sve što napiše točno, no s druge strane činjenica je da je ovo jedan u seriji napisa koji ukazuju na to da Amerikanci ozbiljno analiziraju mogući vojni odgovor u slučaju da diplomatski proces ne uspije."

Nagađanja o mogućim vojnim udarima na Iran pojavljuju se nakon eskalacije krize oko spornog iranskog nuklearnog programa. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prošloga je mjeseca ostavilo vlastima u Teheranu rok od 30 dana da obustave proces obogaćivanja urana i time dijelom umanje zabrinutost međunarodne zajednice koja strahuje da Iran želi iskoristiti nuklearnu tehnologiju za proizvidnju atomske bombe. No, iranski dužnosnici i dalje odbijaju taj zahtjev i tvrde kako žele koristiti tehnologiju isključivo u miroljubive svrhe.

U tekstu u "New Yorkeru" neimenovani sadašnji i bivši američki dužnosnici tvrde kako je krajnji cilj predsjednika Busha u konfrontaciji s Iranom, zapravo, promjena režima u Teheranu. Jedan od citiranih dužnosnika rekao je kako u novom iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmedinedžadu američka vlada vidi mogućeg novog Adolfa Hitlera. Pobornici te analogije na glas se pitaju: "Zar dopustiti Iranu da ovlada strateskim naoružanjem i zaprijeti novim svjetskim ratom", navodi New Yorker riječi neimenovanih američkih dužnosnika.

Shahram Chubin iz Centra za sigurnosnu politiku u Ženevi kaže da sadašnja američka administracija smatra da ne može vjerovati iranskom režimu, pogotovo otkako je predsjednik Ahmedinedžad preuzeo vlast:

"Administracija u Washingtonu zapravo vjeruje da nuklearni program Irana nije glavni problem. To je također i iranska politika na Bliskom istoku, njegova podrška Hezbollahu i Hamasu, te oportunistički intervencionizam Teherana u regiji. Washington smatra kako se iranska politika neće promijeniti dok se ne promijeni tamošnji režim."

I "Washington Post" je jučer objavio tekst u kojem neimenovani američki dužnosnici i nezavisni promatrači tvrde da administracija predsjednika Busha razmatra vojne udare na Iran kao dio šire strategije, odnosno kao oslonac za agresivniju diplomaciju. List tvrdi da napad neće biti pokrenut uskoro, ali da razrada vojne opcije ima za cilj pokazati Iranu ozbiljnost kojom Amerika pristupa ovom problemu.

Evropski saveznici Washingtona danas su odbacili navode o udarima na Iran kao dijelu pregovaračke strategije koju Zapad koristi u protiscima na Teheran. Evropski povjerenik za vanjsku politiku Javier Solana:

"Pročitao sam tekst u 'New Yorker.' Mislim da u njemu nema ničega sto ima veze sa stvarnosti. Ne znam što se događa u Pentagonu, ali vam mogu reći da je bilo kakva voja akcija u tom kontekstu za nas apsolutno neprihvatljiva."

Istodobno, najviši iranski dužnosnici ocijenili su kako su navodi o pripremi američke vojne akcije protiv Irana dio psihiloškog rata, te kako ne vjeruju da je američka vlada u poziciji nametnuti svojim poreznim obveznicima još jednu tešku i skupu krizu kakvu bi, bez sumnje, predstavljao rat s Iranom.
XS
SM
MD
LG