Dostupni linkovi

Crnogorska Vlada pozvala na nezavisnost


Objašnjavajući motive za donošenje Deklaracije upućene građanima Crne Gore u kojoj se objašnjava kako bi trebalo da izgleda nezavisna Crna Gora, Dragan Đurović, potpredsjednik crnogorske Vlade, za naš program kaže da je to samo jedan u nizu dokumenata kojima će se Vlada obratiti svim zainteresovanim stranama:

„Vlada Republike Crne Gore kao svoj programski cilj ima ostvarenje nezavisne, međunarodno priznate Crne Gore i u tom smislu Vlada je odlučila da se obrati najprije građanima Crne Gore sa jednom Deklaracijom, a, takođe, razmišljamo o tome da se sličnom Deklaracijom obratimo javnosti Srbije, a možda posebno Deklaracijom kojom bismo se obratili međunarodnim organizacijama i potvrdili našu spremnost za reformama i naš evroatlantski put. Što se tiče ove Deklaracije koja je obraćanje građanima Crne Gore ona polazi od toga da je demokratsko ostvarivanje nezavisnosti Crne Gore osnova za prevladavanje njenih istorijskih naslijeđenih i aktuelnih podjela, odnosno da moderna Država Crna Gora mora biti demokratska zajednica svih njenih građana i ravnopravni subjekt u evropskoj porodici država“.

Podsjetimo. Crnogorska Vlada juče je usvojila Deklaraciju upućenu građanima Crne Gore u kojoj se objašnjava kako bi trebalo da izgleda nezavisna Crna Gora. U tom dokumentu navodi se da je crnogorska nezavisnost preduslov ekonomskog prosperiteta i da njen strateški interes ostaje članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Naglašava se i da će nezavisna Crna Gora biti izgrađivana kao demokratska i multietnička država u kojoj će biti obezbijeđena zaštita manjinskih prava i sloboda prema najvišim međunarodnim standardima.
Osamostaljenjem Crne Gore, tvrdi Vlada, zemlje u regionu bi dobile miroljubivog komšiju, a bliska i prijateljska saradnja biće nastavljena i sa Srbijom prema kojoj će biti otvorene granice. Osim toga, Vlada u Deklaraciji studentima iz Crne Gore koji su započeli studije u Srbiji, a koji bi zbog promjene državno pravnog statusa mogli doći u nepovoljniji položaj, obećava stipendije koje bi im omogućile završetak školovanja.

Komentarišući Vladinu Deklaraciju lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović je na današnjoj pres konferenciji kazao da taj potez tumači kao pokušaj da se ublaži poraz suverenista na predstojećem referendumu, dok predsjednik Narodne stranke Predrag Popović za naš radio kaže da je to flagrantan primjer kršenja referendumskog procesa od strane jednog državnog organa:

„Ovim je Vlada direktno ušla u kampanju. Sve ono što smo mi od početka tvrdili to je sada našlo svoje mjesto u ovako skandaloznom tekstu navodne Deklaracije Vlade o situaciji u Crnoj Gori nakon referenduma. Mislim da je ona jednim dijelom i komična. Naime, u tom tekstu se nalaze mnoge stvari koje niko zdravog razuma ne može drugačije protumačiti nego kao neku neozbiljnu šalu“.

I Simonida Kordić, funkcioner Demokratske srpske stranke, smatra da Deklaracija Vlade služi isključivo obmanjivanju građana Crne Gore:

„Ukoliko, kako tvrdi Vlada Crne Gore, treba sve da bude isto u odnosima sa Srbijom nakon referenduma nije jasno zašto uopšte onda održavamo referendum. Vlada Crne Gore tvrdi da će granice biti otvorene. Ako je to tako zašto ih odmah ne otvore. Danas su granice Crne Gore prema Srbiji među najtvrđim granicama u Crnoj Gori. I najzad, Vlada Crne Gore preuzima ovlašćenja drugih institucija i čak Vlada drugih država pretendujuci da može sama da utvrdi na koji će način biti tretirani strani studenti u Srbiji nakon referenduma, jer ne treba se zavaravati, ukoliko dođe do ustanovljenja nezavisnosti Crne Gore Crna Gora će imati međunarodno pravni subjektivitet, što znači da će biti druga država, a njeni državljani strani državljani u Srbiji“.

Crnogorski ministar ekonomije Predrag Bošković za naš radio, međutim, tvrdi da je glavna poruka Deklaracije da cilj Crne Gore nije izolacija i dalje rasparčavanje na Balkanu, već želja da čistih pozicija i računa krene u nove evropske integracione procese:

„Naravno da želimo da svima onima koji su se do sada osijećali komotnije u ovoj državnoj zajednici kažemo da se ovim apsolutno od strane Crne Gore ništa neće promijeniti i da će Crna Gora potpuno iste odnose gajiti i ubuduće sa Srbijom, a svojim građanima da će, ako postoji bilo kakvo ograničenje kasnije nakon proglašenje nazvisnosti Crna Gora omogućiti da to ograničenje ne padne na teret samih građana, već će Crna Gora kao država preuzeti sve te obaveze koje bi nastale iz istoga. Tako i na taj način smo željeli da pokažemo da zaista želimo da uđemo u ove integracione procese u Evropi, ali da želimo da uđemo kao partner, a ne kao dio nekog većeg sistema“.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG