Dostupni linkovi

Neće biti entiteta, ni unutrašnje podele


Na konferenciji za novinare nakon trodnevnog boravka na Kosovu, Roan je izjavio da će se u okviru decentralizacije formirati nove opštine, uglavnom u naseljima gde žive Srbi, koji će činiti 70-80 odsto stanovništva tih opština. On je takođe izjavio da će biti moguće stvaranje međuopštinskih i veza sa Beogradom. Roan je rekao da međunarodna zajednica putem decentralizacije pokušava da stvori uslove da svi žive na Koosvu.

Komentarišući jučerašnje najave predsednika opština sa severa Kosova, posle sastanka u Zvečanu, da neće živeti na Kosovu ako ono bude nezavisno, Roan je preneo da im je jasno rekao kako je to njihova odluka i kako ih se ne može naterati da ostanu. On je pozvao kosovske Srbe da prihvate ruku saradnje premijera Agima Čekua i ocenio da poziv Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju upućen radnicima Srbima ne pomaže položaju Srba u budućnosti.

Roan je takođe rekao da će opštine dobiti maksimalna ovlašćenja i da će same upravljati svojim ovlašćenjima koje na osnovu zakona budu dobile. U tom smislu, moguća je međuopstinska saradnja i veze među njima, ali neće se moći stvoriti posebni entiteti:

"Mi ćemo se suprostaviti svakoj podeli ili unutrašnjoj podeli Koosva ili stvaranje trećeg stepena vladavine, između centralne i opštinske vlasti. Međunarodna zajednica je jedinstvena da je svaka podela neprihvatljiva i da će biti odbijena. U našem dokumentu se ne pominje reč autonomija, već se govori o saradnji o praktičnim pitanjima, što je u saglasnsti sa Evropskom poveljom o lokalnoj upravi.“

Roan je istakao kako kosovska strana nema razloga da odbije ovu vrstu saradnje. On je naveo da svaka opština ima pravo da sarađuje sa inostranstvom, u smislu da može dobiti donacije i pomoć izvana, ali da sve to treba da bude transparentno.

Na sastanku koji će biti održan u ponedeljak u Beču razgovaraće se o stvaranju novih opština i opštinskim granicama, najavio je Roan, ističući kako će osnovni princip biti da opštine budu funkcionalne i održive. To, prema njegovim rečima, znači da se neće dozvoliti stvaranje malih opština, već će one biti razložne veličine i sa jasnom nacionalnom većinom. On je rekao da je to zahtev srpske strane, što međunarodna zajednica podržava. Roan je rekao kako ne može zamisliti da decentralizacija funkcionise odvojeno od konačnog statusa, tako da će decentralizacija početi da se ostvaruje kada se reši pitanje statusa.
XS
SM
MD
LG