Dostupni linkovi

JERUSALIM


Stranka Kadima, koju je krajem prošle godine formirao bivši izraelski premijer Arijel Šaron, osvojila je najviše glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Izraelu.
Mandat za sastavljanje vlade bi trebalo da dobije Ehud Olmert, vršilac dužnosti premijera i čelnika Kadime.
U izraelskom parlamentu - Knesetu u kojem je 120 poslanika, Kadima će imati 28 mandata. Laburistička stranka Amiera Pereca, politička partija levog centra osvojila je 20 mandata. Stranka "Šas" koju čine ortodoksni Jevreji iz zajednice Sefarda, dobila je 13, ultranacionalistička "Israel Beitenu" koju čine istočnoevropski emigranti osvojila je 12, a desničaraka Likud, koju sada vodi Benjamin Netanijahu osvojila je 11 mandata. Devet mandata osvojila je Nacionalna unija – stranka Jevreja doseljenika na palestinske teritorije koji se protive povlačenju, 10 mandata osvojile su arapske stranke i 7 mandata Stranka penzionera.
Likud je počeo da gubi popularnost nakon što je stranku krajem prošle godine napustio Arijel Šaron, jedan od njenih osnivača, i to zato što je stranka odbacila njegov plan povlačenja Izraelaca sa nekih palestinskih teritorija.
XS
SM
MD
LG