Dostupni linkovi

Izbori u Izraelu


Oko pet miliona Izraelaca s pravom glasa bira danas 120 zastupnika novog saziva Kneseta. Izbori se općenito smatraju referendumom o planu privremenog premijera Ehuda Olmerta za uspostavu trajnog razgraničenja s Palestincima.

Olmert na dužnosti premijera zamjenjuje teško oboljelog Ariela Šarona koji se već sedmicama nalazi u komi. Njegova nedavno formirana stranka Kadima, trebala bi popuniti prostor u političkom centru, između desničarskog Likuda, na čijem je čelu bivši premijer Banjamin Natanijahu i laburista koje predvodi bivši sindikalni vođa, Amir Perec. Promatrači najviše šansi za pobjedu daju Šaronovoj Kadimi, koja bi mogla osvojiti 34 mjesta u parlamentu. U uspjeh prvog pojavljivanja nove stranke na izborima vjeruje i bivši izraelski premijer, a sada njen član, Simon Perez:

"Sadašnji saziv parlamenta je previše rascjepkan. Tu su zastupnici 14 stranaka. Mnoge od njih i same su podijeljene iznutra. Mislim da se u javnosti osjeća potreba za jakom centrističkom strankom koja može donositi odluke i izaći na kraj s kompliciranim problemima."

No, ako i osvoji najviše glasova, Kadima neće moći samostalno formirati vladu. Morat će ući u koalicijom s jednom od preostale dvije velike stranke, Likudom ili laburistima i vjerovatno s još nekoliko manjih. Od te koalicije ovisit će mnogo, kaže profesorica sveučilišta u Jeruzalemu Gola Golan:

"Od postizborne koalicije najviše ovisi budućnost mirovnog procesa. Ako centristička Kadima koja će vjerovatno osvojiti najviše glasova, uđe u koaliciju s desnicom, tada nema izgleda za nastavak bliskoistočnih mirovnih pregovora. Ako pak ljevica ostvari dobar rezultat, mogla bi postati članicom vladajuće koalicije, čime će biti otvoren i put za nastavak tih pregovora."

Palestinci također s pažnjom isčekuju rezultate izraelskih parlamentarnih izbora. Predsjednik Mahmud Abaz pozvao je izraelske birače da se ponovo okrenu mirovnom procesu:

"Nadamo se da će Izraelci izabrati korak ka miru tako što će glasati i izabrati predstavnike koji žele mir. Ni za njih ni za nas nema budućnosti bez mira."

Abazova zabrinutost za mir, proističe i iz činjenice da militantni Hamas koji je formirao novu palestinsku vladu i dalje odbija priznati drzavu Izrael i ranije palestinske sporazume s izraelskom vladom. Držanje Hamasa moglo bi navesti Izraelce da se opredjele za stanke koje se zalažu za agresivniju politiku prema Palestincima.
XS
SM
MD
LG