Dostupni linkovi

Međunarodne snage oslobodile trojicu talaca


Dvojica Kanađana i jedan Britanac, članovi Kršćanskog mirovnog pokreta, oteti su 26. novembra prošle godine u Bagdadu, zajedno sa svojim američkim kolegom. Do tada potpuno nepoznata organizacija, koja sebe naziva Brigadom mačeva pravednika, objavila je istoga dana kako u zamjenu za njihovo oslobađanje traži puštanje svih iračkih pritvorenika koji se nalaze u američkim zatvorima u toj zemlji. Ne ispune li se njihovi uvjeti, otmičari su zaprijetili pogubljenjem talaca.

Četvoricu otetih mirovnih aktivista, inače protivnika rata u Iraku, otmičari su u nekoliko navrata snimili video-kamerama, a snimke je emitirala katarska televizija al-Džazira, posljednji put 28. februara. Nekoliko dana kasnije, u jednom je bagdadskom predgrađu pronađeno tijelo Amerikanca, Tima Foxa s prostrijelnim ranama glave i grudi. O sudbini preostale trojice talaca, 74- godišnjeg Britanca, Normana Kembera, te dvojice Kanađana, Jamesa Loneya (41) i Harmeeta Singha Soodena (32), do jutros se nije znalo ništa.

Pojedinosti vojne operacije koja je dovela do njihovog oslobađanja, do ovog trenutka još nisu poznate. Očito je da joj je prethodila dugotrajna priprema i da su u njoj sudjelovali vojnici i civili iz više zemalja. Potvrdu njenog uspjeha prvi je službeno objavio britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw:

"Uspjeh jutrošnje akcije treba pripisati ogromnom profesionalnom naporu multinacionalnih i iračkih snaga. Ona je rezultat timskog rada u koji su bili uključeni vojni i civilni djelatnici iz nekoliko država."

Trojica oslobođenih talaca su u dobrom stanju i nakon ukazane liječničke pomoći smješteni su u britansku ambasadu u Bagdadu. Vjeruje se kako bi se, nakon kratkog oporavka i razgovora sa zapadnim obavještajcima koje zanima i najsitiniji detalj njihovog četveromjesečnog zatočeništva, za nekoliko dana mogli vratiti kućama.
XS
SM
MD
LG