Dostupni linkovi

Opozicija nastavlja proteste


Nekoliko stotina pristalica beloruske i dalje je je na centralnom gradskkom trgu u Minsku. Sinoć se okupilo nekoliko hiljada građana. Lider beloruske opozicije Aleksandar Milinkevič pozvao je narod da u velikom broju dođe u subotu na demonstracijama, a do tada da i dalje svakodnevno protestuje zbog ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukašenka.

Opozicija slavi 25. mart kao Dan slobode u znak sećanja na prvu narodnu belorusku republiku iz 1918. Drugi predsednički kandidat opozicije Aleksandra Kazulin pozvao je demonstrante da se raziđu do subote ali su oni odbacili njegov predlog. Upkos velikoj hladnochi, najupornije pristalice opozicije ostale su na trgu, gde su razapeli 20-tak šatora. Mada su vlasti tokom noći isključile struju na trgu, kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa, demonstranti nisu klonuli duhom iako su ostali u mraku i bez muzike. Sinoć su diplomate iz nekoliko zemalja Evropske unije, Britanije, Francuske, Nemačke, Češke Republike i Baltičkih zemalja, posetili demonstrante na centralnom trgu. Britanski ambasador Brajan Beket (Brian Beckett):

"Mi, ambasadori, došli smo ovde zato što verujemo u ljudska prava i demokratski proces. Pravo građana da iskažu svoj stav, deo je demokratskog procesa, a što je veoma limitirano u Belorusiji. Veoma je teško građanima da debatuju, da imaju mogućnost da kažu šta misle i da glasaju. Mi smo zato ovde da pokažemo da smo svesni tih okolnosti i da bismo pružili podršku beloruskom narodu."

Istovremeno, rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je OEBS da je njegov izveštaj o izborima u Belorusiji pristrasan. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad čestitao je Lukašenki pobedu, pozivajući ga da poseti Teheran.
Lider beloruske opozicije Aleksandar Milinkević optužio je policiju da je u utorak uhapsila više od 100 demonstranata:

"Ove kukavice se boje da dođu na trg i sve nas uhapse, mada nemaju pravo da to urade. Umesto toga, nastoje da namame naše aktiviste da napuste trg a onda im zavrću ruke iz ugla. Nakon toga podižu optužnice i zatvaraju ih."

Među uhapšenima je i Anatol Libedzka, jedan od najbližih Milinkevičevih saradnika. On je nakon izricanja kazne zatvora od 15 dana zbog učestvovanja na neprijavljenom skupu, rekao:

"Ovo je suđenje istini i pravdi. Sve dok budemo imali ovakav režim, biće i ovakvih suđenja. Sramota od ovakvih sudova i sudija."

Među uhapšenima ima i dosta studenata, ali i stranih građana. KGB je priveo poslanika vladajuće poljske partije Zakona i Pravde Jaroslava Jagiela, kao i trojicu gruzijskih aktivista za verska prava. Nakon noći provedenoj u zatvoru oni su proterani iz zemlje. Predsednik Belorusije Lukašenka je u više navrata optuživao Gruziju da kuje zaveru u cilju rušenja njegove vlade.
XS
SM
MD
LG