Dostupni linkovi

Povratak na političku scenu


Promene na čelnim pozicijama Kosova unele su novu dinamiku i korisne su za rešenje budućeg statusa. To je izjavio bivši premijer Kosova i haški optuzenik, Ramuš Haradinaj, posle razgovora sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen-Petersenom. Haradinaj je rekao da je sa Petersenom razgovarao o aktuelnim političkim zbivanjima i nastavku prenosa nadležnosti sa međunarodne administracije na kosovske vlasti:

“Ja sam uveren da smo na dobrom putu i da dobro radimo za status Kosova i za dobar život svih građana.”

Ovo je bilo prvo Haradinajevo zvanično pojavljivanje u javnosti od kada mu je Haški sud dozvolio da se bavi političkim radom, dok sa slobode čeka početak suđenja. Za svako pojavljivanje u javnosti, jedan od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, Ramuš Haradinaj, mora da ima dozvolu UNMIK-a.

Haradinaj je optužen za zločine nad nealbancima na Kosovu, a pred Tribunalom se izjasnio da nije kriv. On se može baviti aktivnostima unutar svoje partije, Alijanse za budućnost Kosova, te učestvovati u procesima koji su od interesa za Kosovo.

Govoreći o svojoj ulozi u procesu rešavanja konačnog statusa, Haradinaj je kazao da on neće biti aktivan učesnik kroz Pregovarački tim Prištine, ali da će kao lider Alijanse stalno podržavati procese.
XS
SM
MD
LG