Dostupni linkovi

Povratak na političku scenu


Promene na čelnim pozicijama Kosova unele su novu dinamiku i korisne su za rešenje budućeg statusa. To je izjavio bivši premijer Kosova i haški optuzenik, Ramuš Haradinaj, posle razgovora sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen-Petersenom. Haradinaj je rekao da je sa Petersenom razgovarao o aktuelnim političkim zbivanjima i nastavku prenosa nadležnosti sa međunarodne administracije na kosovske vlasti:

“Ja sam uveren da smo na dobrom putu i da dobro radimo za status Kosova i za dobar život svih građana.”

Ovo je bilo prvo Haradinajevo zvanično pojavljivanje u javnosti od kada mu je Haški sud dozvolio da se bavi političkim radom, dok sa slobode čeka početak suđenja. Za svako pojavljivanje u javnosti, jedan od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, Ramuš Haradinaj, mora da ima dozvolu UNMIK-a.

Haradinaj je optužen za zločine nad nealbancima na Kosovu, a pred Tribunalom se izjasnio da nije kriv. On se može baviti aktivnostima unutar svoje partije, Alijanse za budućnost Kosova, te učestvovati u procesima koji su od interesa za Kosovo.

Govoreći o svojoj ulozi u procesu rešavanja konačnog statusa, Haradinaj je kazao da on neće biti aktivan učesnik kroz Pregovarački tim Prištine, ali da će kao lider Alijanse stalno podržavati procese.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG