Dostupni linkovi

Počelo razdruživanje zajedničke armije?


Izjava predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića da su, nakon jučerašnje odluke Vrhovnog saveta obrane Srbije i Crne Gore, jedinice vojske Državne zajednice u toj republici pod njegovom komandom, navela je dio analitičara da se zapita radi li se o o prvom koraku u razdruživanju do sada zajedničke armije. Oglasila se i Vlada Srbije, koja je od predsednika Državne zajednice, Svetozara Marovića, zatrazila dodatna pojašnjenja.

Nakon jučerašnje odluke Vrhovnog saveta odbrane da usvoji novu vojnu doktrinu koja se u Crnoj Goru neće primenjivati na komande, jedinice i ustanove koje su locirane na prostoru Crne Gore do kraja referendumskog procesa, kao i zaključke da će kontrolu i ostvarivanje zadataka vršiti organi Crne Gore, Vlada Srbije zatražila je od predsednika državne zajednice Svetozara Marovića da saopšti da li su pojedine odluke o sprovođenju doktrine odbrane vojske u skladu sa Ustavnom poveljom Srbije i Crne Gore.

Vlada u dopisu upućenom Maroviću navodi da je o usvajanju doktrine odbrane saznala iz medija i insistira da predsednik državne zajednice obrazloži da li je ovakvim rešenjima ustavno zagarantovani položaj vojske narušen. Istovremeno, ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković između ostalog kaže da na sednici Vrhovnog saveta odbrane nije razgovarano o razdruživanju Vojske Srbije i Crne Gore:

„Izdaćemo saopštenje. To nije tako bilo. Niko o tome juče nije razgovarao na Vrhovnom savetu odbrane.“

Komandovanje vojskom i dalje je u nadležnosti Vrhovnog saveta odbrane, a implementacija nove vojne doktrine u Crnoj Gori se odlaže do okončanja referendumskog procesa, saopšteno je iz Kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića.

Odluka da se doktrina odbrane ne primenjuje na teritoriji Crne Gore je potpuno racionalna, imajući u vidu da će se nakon referenduma o državnom statusu Crne Gore znati i sudbina državne zajednice, smatra vojni analitičar dr. Zoran Dragišić:

„Mislim da bi to bilo potpuno neracionalno trošenje resursa koji su neophodni da se počne sa primenom doktrine, a to bi bio posao sa potpuno nezvesnim krajem. Tako da mislim da je ta odluka u redu, ali mislim da je to i odluka koja nije potpuno jasna, dakle vezano za vrhovno komandovanje jedinicama vojske na teritoriji Crne Gore, gde se kaže da će se to raditi u koordinaciji sa Ministarstvo odbrane, da će predsednik Crne Gore, dakle, preuzeti tu kontrolu nad jedinicama. Mislim da je to pre svega bilo posledica tih strahova koji dolaze iz Crne Gore od moguće zloupotrebe vojske. U ovoj situaciji, dakle, Crna Gora dobija mnogo veće garancije da vojska neće biti zloupotrebljena u referendumskom procesu.“

Usvajanje doktrine odbrane, u ovom trenutku je bespredmetno, ne samo zato što se ne zna ishod referenduma u Crnoj Gori, već i zbog činjenice da Srbija i Crna Gora na potpuno različit način sagledavaju koncepcije svoje odbrane, kaže predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, general Ninoslav Krstić. On naglašava da će usvojeni dokument u svakom slučaju biti kratkog veka i to ovako obrazlaže:

„Kakva god bude bila odluka posle referenduma, ta doktrina će vrlo brzo pasti u vodu.“

Naposletku svakako najvažnije ostaje pitanje da li odluka Vrhovnog saveta odbrane o usvajanju doktrine odbrane predstavlja i najavu razdvajanja Vojske Srbije i Crne Gore na dve posebne armije. Vojni analitičar Zoran Dragišić:

„To svakako razumem kao prvi korak u razdvajanju, jer ukoliko dođe do definitivnog razdvajanja, ovo će svakako biti prvi korak u tom pravcu.“
XS
SM
MD
LG