Dostupni linkovi

PRISSTINA


Novi premijer Kosova Agim Cceku izjavio je danas da che se zalagati da Kosovo bude "kucha svih njegovih gradjana", isticcuchi da vreme mrzznje i diskriminacije treba da pripada prosslosti. Obrachajuchi se poslanicima Skupsstine Kosova po izboru za premijera, CCeku je rekao na srpskom jeziku da manjinske zajednice na Kosovu treba da veruje da che drusstvo u izgradnji biti zasnovano na najvisim principima tolerancije i poverenja. "U demokratskom Kosovu i vi Srbi,
kao i svi drugi gradjani Kosova imate i imachete buduchnost, jer ono pripada svima i zajedno chemo stvoriti drusstvo koje garantuje slobodu, ravnopravnost, ekonomski napredak svakog bez obzira na nacionalnu pripadnost".
Cceku je u intervjuu agenciji Asossijeted Press (AP) kazao da je ne dolazi u obzir nissta manje od nezavisnosti Kosova. Nekadassnji vodja pobunjeniccke Oslobodilaccke vojske Kosova, koga zvaniccni Beograd optuzzuje za ratne zloccine, negirao je te optuzzbe i ocenio ih politiccki motivisanim. "Moja savest je sasvim ccista", kazao je 44-godissnji CCeku. "Znam da nikada nisam delovao, video, naredio ili uccinio nessto ssto bi krssilo obiccaje rata."
On je izabran za premijera na predlog Alijanse za buduchnost Kosova, koja je prethodno od Bajrama Kosumija zatrazzila da podnese ostavku na tu funkciju. U novoj Vladi bicce i Slavissa Petkovich na ccelu minstarstvo za povratak i zajednice.
Skupsstine je ranije danas razressila Nedzzata Dacija funkcije predsednika parlamenta i na tu duzznost izabrala potpredsednika Demokratskog saveza Kosova Kolj Berissu.
XS
SM
MD
LG