Dostupni linkovi

Uskoro zakonske garancije zaštite manjina


Sve dok ne dobiju kompetencije u oblasti sigurnosti, kosovske institucije mogu da pruže političke garancije manjinskim zajednicama, a u trenutku kada se kompletiraju ministarstva za pravosuđe i policiju ta oblast će i zakonski biti zagarantovana. To za Radio Slobodna Evropa ocenjuje Naim Maljoku, stručnjak za bezbednosna pitanja. Istovremeno, predstavnici kosovskih Srba ističu kako manjine žive u veoma teškim uslovima, a samo poboljšanje stanja na terenu može uticati na njihovu odluku o učešću u radu institucija.


Pošto nemaju ovlašćenja u oblasti bezbednosti, institucije Kosova mogu da pruže političke garancije manjinama na Kosovu, izjavio je ekspert za pitanja bezbednosti i poslanik u Skupštini Kosova Naim Maljoku. On je to rekao reagujući na izjavu specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pregovore o budućem statusu Kosova Martija Ahtisarija da se odmah mora poboljšati položaj manjina kao preduslov za rešavanje pitanja statusa. Maljoku kaže da će se bezbednost garantovati:

“Mi možemo politički garantovati da ćemo preuzeti odgovornost za bezbednost, ne samo manjina već i svih građana. To se može napraviti u vidu raznih dokumenata, ustavom i zakonima, čije će sprovođenje nadgledati međunarodna zajednica.”

Predstavnici kosovskih Srba ocenjuju kako je izjava Martija Ahtisarija očekivana, s obzirom da pripadnici manjina žive u teškim uslovima. Član beogradske pregovaračke delegacije iz “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” Goran Bogdanović kaže za naš radio da Srbi još uvek nemaju slobodu kretanja ni pristup institucijama:

“Mi se još uvek osećamo ugroženim, nesigurnim, i još se smatramo građanima drugog reda. Za tako nešto postoji iks primera, puno argumenata i dobro je što je specijalni predstavnik generalnog sekretara, koji je zadužen za pregovore o budućem statusu, i sam video da Srbi žive u katastrofalnim uslovima, bez zaštite ljudskih prava.”

Naim Maljoku kaže da će se prenos u oblasti bezbednosti obaviti u naredna tri do četiri meseca, nakon kompletiranja nove kosovske vlade.:

“Na narednoj sednici Parlamenta glasaće se za novu vladu i samim tim i novog ministra unutrašnjih postola, čiji će jedan od zamenika biti Srbin.”

Maljoku dodaje da će time i sami Srbi biti deo bezbednosnih mehanizama. Prema njegovoj oceni, učešćem u institucijama kosovski Srbi bi pomogli da se situacija na terenu promeni. Inače, i Marti Ahtisari je na to ukazao poručivši predstavnicima kosovskih Srba da se moraju uključiti u politički život na Kosovu, jer je to jedini način da se srpska zajednica bori za svoja prava. Ali, prema rečima Bogdanovića, bojkot institucija se može prekinuti samo ako se zaštite ljudska prava kosovskih Srba:

“Ulazak Srba u institucije zavisi pre svega od ispunjenosti ovih standarda. Ako se obezbede prava Srba, ako se ekonomski podupre opstanak i povratak Srba na Kosovo, nema razloga da mi tada ne učestvujemo u institucijama. Ali u ovakvim kakve jesu trenutno institucije mislim da još uvek nije vreme za tako nešto.”

Ahtisarijeva izjava različito se komentariše u Beogradu. Od toga da je to dobar i pozitivan znak, pa do toga da je priča o standardima, prvenstveno zaštiti manjina, već uveliko potrošena.
XS
SM
MD
LG