Dostupni linkovi

Nastavak pregovora 17. marta


Pregovori o decentralizaciji vlasti na Kosovu, započeti krajem februara, nastaviće se 17. marta u Beču, saopštila je kancelarija specijalnog izaslanika UN za status Martija Ahtisarija. Zvaničnik za informisanje te kancelarije Remi Durlo izjavio je da će delegacije Prištine i Beograda nastaviti razgovore o konkretnim pitanjima:

“To će biti nastavak razgovora o decentralizaciji i konkretno o pitanjima kao što su finansiranje i veze između opština.”

Pregovori u Beču 20 i 21. februara počeli su raspravom o konkretnim pitanjima, kao što su ovlašćenja novih opština u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne politike. Predstavnici kosovskih vlasti kažu da će se sastanak održati onako kako odredi Ahtisarijeva kancelarija.

Kosovski Srbi očekuju da se tim procesom određeni broj funkcija prenese na opštine. Član beogradske delegacije Ranđel Nojkić, kaze da je dogovor dve strane moguć, ali samo ako one imaju realne zahteve:

“Ja očekujem da ćemo se o mnogim stavrima dogovrimo. Tamo gde se ne budemo dogovorili mislim da su tu pre svega predstavanici međunarodne zajednice koji će odrediti način rešavanja tih problema. Ukoliko budemo jasni u zahtevima, mislim će predstavnici međunarodne zajednice to veoma ozbiljno razmotriti i uzeti u obzir.”
XS
SM
MD
LG