Dostupni linkovi

Šta Srbi očekuju od Vlade?


Moj ostanak u novoj vladi Kosova zavisi od rezultata razgovora sa mandatarom, generalom Agimom Čekuom, izjavio je za naš program ministar za zajednice i povratak u ostavci Slaviša Petković. Sa ostavkom premijera Kosova, po Ustavnom okviru, cela Vlada je u ostavci, pa tako i ministar Petković, koji u Vladi predstavlja srpsku zajednicu. Upitan da li smatra da će biti član nove Vlade, Petković je odgovorio:

“Ne znam, ako uzmu u obzir moj rad onda će me novi premijer verovatno pozvati na razgovore. A to što će me on pozvati ne znači da ću ja biti u toj novoj Vladi. Znači treba da vidimo plan i program novog premijera, onda ću ja odlučiti dali ću ostati u toj novoj Vladi ili ne. Znači, ne zavisi to samo od mene, niti od poziva novog premijera da li ću biti u Vladi, videćemo posle razgovora koje treba da obavim sa novim premijerom.”

Pošto je imenovan za mandatara, Agim Čeku je započeo konsultacije o sastavu Vlade. Čekua je za premijera predložila Alijansa za budućnost Kosova, koalicioni partner Demokratskog saveza Kosova, koji je smenio predsednika Skupštine Nedžata Dacija.

Sada kosovsku javnost interesuje da li će biti i drugih promena. Narednih dana biće poznato šta će se desiti sa aktuelnim ministarskim pozicijama i ko će od ministara ostati. Takođe se postavlja pitanje da li će nakon smena na čelnim pozicijama “Srpska lista za Kosovo i Metohiju” razmotriti pitanje svog bojkota institucija. Inače, deset poslaničkih mandata i dva ministarska mesta rezervisani su za Srbe. Petkovićeva Srpska demokratska stranka učestvuje u institucijama i pored ministarskog ima i dva poslanička mesta, dok Srpska lista još nije preuzela funkciju ministra i osam poslaničkih mandata. Međunarodna zajednica konstantno od kosovskih Srba traži da učestvuju u institucijama. Nosilac “Srpske lista za Kosovo i Metohiju” Oliver Ivanović kaže da se situacija pažljivo prati, a budući stavovi će se donositi nakon konsultacija unutar liste:

“Mi pažljivo pratimo situaciju i svakako da ćemo o ličnostima suditi na osnovu toga kako deluju, a ne kako lepo govore, jer dosadašnji kandidati za premijera i premijeri nakon toga su uglavnom imali dobre izajve i dobre želje ali malo se toga zapravo odrazilo na naš svakodnevni život.”

Predstavnici kosovskih Srba smatraju da su promene u Skupštini i Vladi Kosova očekivane i poželjne pošto, kako ocenjuju, vlasti nisu uradile dovoljno na poboljšanju životnih uslova srpske zajednice. Nosilac “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” Oliver Ivanović kaže da su promene potrebne:

“Te promene za nas nisu neočekivane. Možda su ličnosti koje se pojavljjuju kao kandidati nešto novo i neočekivano, ali u svakom slučaju su se očekivale. Mislim da je sa našeg aspekta sasvim svejedno koga će Vlada i Skupština izabrati za predsednika ili koga će izabrati za mandatara Vlade”.

I dok Vlada Srbije traži da se speči izbor generala Agima Čekua za premijera Kosova, predstavnici međunarodne zajednice su istakli da su promene stav kosovskog političkog faktora Kosova i demokratskog razvoja. Slaviša Petković ističe da promene na čelnim pozicijama neće uticati na ukupnu političku situaciju:

“Promene su se desile jer Alijansa nije bila zadovoljna radom premijera Kosumija, koji je član Alijanse. I njihova je odluka legitimna, njihovo je pravo da predlažu novog premijera i traže ostavku starog. Tako to za mene nije nikakvo iznenađenje i ne predstavlja neki problem. Nisam imao problema ni sa starim, ali verovatno neću ni sa novim.”
XS
SM
MD
LG