Dostupni linkovi

Presuda vladiki u ponedeljak


U završnoj reči opštinski javni tužilac odustao je od dela optužnice koja se odnosi na dva krivična dela iz 1999. i 2000, uz obrazloženje da je reč o delima koja su zastarela. Jedan od advokata oštećenih dečaka Aleksandar Stojković, ocenjuje međutim da ta dela nisu zastarela pošto, kako kaže, svako novo krivično delo odlaže zastarelost. O daljim koracima advokati dečaka odlučiće u ponedeljak 6. marta, kada se očekuje izricanje presude vladiki Pahomiju:

“Konačno ćemo da se izjasnimo o tome kakve ćemo procesne da preduzmemo radnje u vezi sa tim kad budemo čuli presudu koja se odnosi na preostala dva krivična dela u odnosu na koje je tužilaštvo ostalo do kraja tvrdeći da postoje dokazi da je optuženi izvršio ta krivična dela. U svakom slučaju, dakle, smatramo da je provedenim dokazima utvrđeno da je optuženi izvršio sva četri krivična dela i da postoje nesumnjivi dokazi koji upućuju na to da u svakom slučaju presuda mora i treba da bude osuđujuća.”

S druge strane, branioci optuženog vladike očekuju oslobađajuću presudu. Miodrag Lazović:

“Tužilaštvo je odustalo od prve i druge tačke optužnog predloga s obzirom da prema tim licima maloletnim nastupila apsolutna zastarelost krivičnog progona, a što se tiče očekivanja odbrane mi smo predložili da se donese presuda kojom se on oslobađa krivične odgovornosti, znači, oslobađajuća, a kakvu će odluku sud doneti, ne znam, u ponedeljak ćemo videti.”

Postupak protiv vladike vranjskog zbog optužbe da je seksualno zlostavljao četvoricu dečaka počeo je pre nepune tri godine pred Opštinskim sudom u Vranju. Tome su prethodile šokantne ispovesti dečaka lokalnim novinama, o čemu je naš dopisnik Radomir Irić izvestio:

“Lokalne Novine Vranjske na tri strane objavljuju tužnu ispovest trojice dečaka, božijih slugu, dakle, budućih sveštenika. Atak je izvršio niko drugi do vladika Vranjski Pahomije Gačić.”

Posle više odlaganja suđenja, usledila je prva komplikacija. Podneta je krivična prijava protiv direktora Novina Vranjskih Vukašina Obradovića, kao i sveštenika Gorana Arsića, koji je tokom istražnog postupka potvrdio navode četvorice dečaka o zlostavljanju. Arsiću je zabranjeno svešteno dejstvo.

“To znači konkretno da ja ne mogu da služim ni u jednoj crkvi, niti da idem u parohiju.”

Suđenje vladiki Pahomiju, po tvrdnjama njegovih advokata nije slučajno te, kako kažu, zajedno sa presudom arhipepiskopu ohridskim Jovanu predstavlja udar na Srpsku pravoslavnu crkvu. Miodrag Lazović:

“Tako da se ovde ne sudi samo Tomislavu Gačiću, već je on vladika, a iza njega stoji Srpska pravoslavna crkva. A pogotovu, moram da vam kažem da u istoriji pravoslavne crkve, otkako ona postoji nikad ovako se nije desilo. Prema tome, sve ono što je sveto srpskom narodu sad se napada.”

U međuvremenu, na zahtev vranjskog tužioca Vrhovni sud Srbije doneo je odluku da se predmet ustupi niškom pravosuđu. Slučaj vladike Pahomija izazvao je dosta bure u ovdašnjoj javnosti, a jedno njegovo pojavljivanje dodatno je podgrejalo atmosferu. Prisustvo ovog vladike na prvom sastanku državnog pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju navelo je advokate dečaka na tvrdnju da ono predstavlja pritisak na sud od strane Srpske pravoslane crkve i izvršne vlasti. Aleksandar Stojković:

“I na taj način određenim sudskim organima stavi na znanje kako je episkop Pahomije uvažavan episkop i član tima, te prema tome na svojevrstan način pokaže da se crkva nije odrekla Tomislava Gačića odnosno episkopa Pahomija.”

Svoju tvrdnju Stojković potkrepljuje i jednim detaljem za vreme posete premijera Koštunice Vranju , odnosno njegovog susreta sa vladikom Pahomijem:

“Čak je tu mimo svih pravila došlo i do razmene poljubaca između Vojislava Koštunice i Pahomija i zaista neuobičajeno da jedan šef vlade se ljubi sa čovekom kojeg je država koju predstavlja otužila za seksualno zlostavljanje.”
XS
SM
MD
LG