Dostupni linkovi

Delegacija Hamasa u Moskvi


Politički šef palestinskog islamističkog pokreta Hamasa, Khaled Meshaal, odmah je po dolasku u Moskvu optužio Izrael da ne poštuje dogovorene smjernice palestinsko-izraelskog mirovnog plana, pojašnjavajući svrhu svoje posjete Rusiji:

"Namjeravamo samo saslušati ruski stav i iznijeti svoj. Smatram da problem nije u palestinskom narodu nego u izraelskoj okupaciji teritorija. Mi želimo mir u regiji, no mir se može ostvariti tek po završetku okupacije."

Delegacija Hamasa u Mosvu je stigla na poziv ruskoga predsjednika Vladimira Putina, a nakon izborne pobjede u januaru. Mnoge svjetske sile Hamas ubrajaju među terorističke organizacije. Ovo je njihov prvi posjet nekoj drugoj zemlji, izvan bliskoistočne regije nakon pobjede na izborima. I dok je Putin uoči dolaska hamasove delegacije kazao kako ih ne smatra teroristima, Washington se trudi uvjeriti ostale države da Hamas ne primaju kao ravnopravne političke partnere. Portparol američkog State Department-a Adam Ereli novinarima je kazao:

"SAD neće imati posla s Hamasom. To je teroristička grupe. Mi smatramo da, ako se odlučite sastati s članovima jedne terorističke skupine, morate im dati jasno na znanje da je njihov način ponašanja neprihvatljiv, da se njihova filozofija protivi normama civiliziranog svijeta te da moraju početi primjenjivati dogovoreni program."

Rusija, koja namjerava odigrati ulogu u mirovnom procesu na Bliskom istoku ocijenila je da bi bilo kontraproduktivno izolirati Hamas te da bi taj pokret trebao postati "legitimna strana" u sklopu poteza što ih je pokrenula međunarodna Četvorka za Bliski istok. Njezini članovi - SAD, Rusija, UN i EU od Hamasa traže da prizna Izrael, da prekine napade na tu državu te da poštuje sporazume postignute između Palestinske samouprave i Izraela.
XS
SM
MD
LG