Dostupni linkovi

Pritvorene dve osobe zbog ubistva braće Bitići


Zahtev za sprovođenje istrage protiv osoba osumnjičenih da su počinile ratni zločin nad braćom Bitići podnelo je Tužilaštvo za ratne zločine, ali imena u interesu istrage nisu saopštena. Inače svojevremeno se u javnosti pominjalo da tragovi zločina nad braćom Bitići vode do nekadašnjeg komandanta žandarmerije, a u vreme ratnih operacija na Kosovu komandanta posebne jedinice policije Gorana Radosavljevića Gurija. Posebno je na njegovoj odgovornosti u javnim istupima insistirala direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. Sam Goran Radosavljević Guri u izjavi za Radio Slobodna Evropa demantuje da ima bilo kakvih saznanja o ubistvu braće Bitići:

"Ne, naravno da nisam upoznat, ali istraga je u toku. Svima je u interesu da se otkrije istina i jednostavno proces je u toku tako da ja dalje ništa ne bi komentarisao.”

RSE: Pošto je je gospođa Kandić tvrdila svojevremeno tvrdila da ste vi bili komandant te posebne jedinice i da tragovi kad su braća Bitići u pitanju vode do vas, kakav je vaš komentar?

RADOSAVLJEVIĆ: Ja ne bih komentarisao, nikada nisam komentarisao tuđe izjave, ne bih ni sada komentarisao. Postoje nadležni organi koji su zaduženi za to i nadležni organi rade svoj posao. Kad bude bio završen posao, znaće se, i to je to.

RSE: A jeste li uopšte upoznati sa slučajem?

RADOSAVLJEVIĆ: Pa naravno da nisam upoznat, ja sam to i rekao, upoznat sam iz štampe.

S druge strane, direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ostaje pri tvrdnjama da je Goran Radosavljević Guri morao imati informacije o ovom zločinu:

“Njegov štab, štab posebne jedinice policije bio je u Petrovom Selu, tako da je potpuno isključeno, ma šta tvrdio Goran Radosavljević Guri, da on o tome ne zna ništa, da nije obavešten i da je naknadno čuo šta se dogodilo. Neko ko je komandant posebnih jedinica policije u Petrovom Selu gde se vrše obuke pripadnika posebne jedinice policije je neko ko mora biti obavešten i o samom planu i o tome ko će biti izvršilac i tome kako će se ukloniti zločini.”

Kandić takođe postavlja pitanje zašto je državnim organima trebalo toliko vremena da otvore ovaj slučaj i izražava sumnju da će istraga dovesti do nalogodavaca ubistva braće Bitići:

“Ja mislim da i taj slučaj Bitići kao i mnogi drugi, oni su blokirani, odnosno oni su pod kontrolom, tako da do informacije, najviše što se verovatno došlo, to je informacija o nekim neposrednim počiniocima, ali ja ne verujem da se istragom utvrdilo i da je razjašnjeno ko je dao naredbu, ko je odlučio o tome, ko je sve učestvovao u tome, na koji način je taj zločin počinjen.”

Podsećamio da su braća Bitići ubijena jula 1999. godine, a da su njihova tela pronađena u masovnoj grobnici u Petrovom Selu kod Kladova 2001. godine. Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika Vreme, koji je istraživao slučaj braće Bitići, kaže da su oni bili iseljenici sa američkim državljanstvom, te da su na Kosovo pokušali da dođu kao deo takozvane atlantske brigade Oslobodičke vojske Kosova. Prema Anastasijevićevim rečima, braća Bitići su uhapšeni na teritoriji Srbije zbog ilegalnog prelaska granice:

“Oni nisu mogli u tom trenutku da budu osptuženi za neki terorizam jer nisu bili naoružani. Znači, sve što je zakonski moglo da se sprovede protiv njih bilo je pokušaj ilegalnog prelaska granice. Znači, određen im je pritvora od 60 dana i onda kad je taj pritvor istekao, onda su u zatvor u Istoku došla, kako se tada pisalo, nepoznata ovlašćena službena lica, izvela ih napolje da bi oni, mnogo posle toga, bili pronađeni u masovnoj grobnici u Petrovom Selu gde se nalazi baza SAJ-a koje su takođe koristile i neke druge naše policijske jedinice.”
XS
SM
MD
LG