Dostupni linkovi

Ptičiji grip kao dobar biznis


Kathleen MOORE (Priredio: Srdan KUSOVAC)

Ptice se uklanjaju, opada prodaja živine, čak je i turizam pogođen ptičjim gripom. Marija Rauh-Kalat (Maria Rauch-Kallat), austrijski ministar zdravstva:

"Moguća opasnost, koja objektivno postoji, može se ograničiti, ali to često nailazi na otpor subjektivne ljudske svesti o opasnosti. Zbog toga je bitno da boreći se protiv ptičijeg gripa najpre pobedimo ono što je u ljudima i medijima."

Prevedeno na obični jezik ovo znači: "Ne paničite!" Da bi taj stav pojačala ministar Rauh-Kalat je sa kolegama ručala pileće batake i još je pozirala fotografima. Ali tek jedna strana ptičjeg gripa.

Na drugoj strani mnogo je promena: londonski "Tower bridge" više ne krase uobičajeni gavranovi. Zatvorili su ih. Na Tajlandu su zabranili tradicionalne borbe petlova. Ciriški zoološki vrt traži posebnu dozvolu da ptice drži vani makar u vreme sezone parenja. Manje je parada pingvina, onih čuvenih pingvinskih šetnji po zoološkom vrtu koje privlače posetioce.

Ali ptičiji grip nije samo nešto što donosi rizik zdravlju. To je za neke i unosan biznis. Prodaja živine i živinskog mesa žestoko je opala u čitavoj Evropi. Ali nema više ni prodaje ribolovačkih mamaca od perja neophodnih za ribolov pastrmki. Mamce su već počeli da prave od sintetičkih vlakana. Skot Mekkohran (Scot Mccaughran), britanski britanski trgovac vojnom opremom kaže Radiju Slobodna Evropa da mu od kako je počelo širenje ptičijeg gripa posao odlično ide:

"Ptičiji grip je stalno u vestima pa prodaja zaštitnih maski sada premašuje ostale proizvode desetostruko ako ne i više. Čim nešto objave o ptičjem gripu u vestima odmah dobijamo mnogo novih narudžbi."

Jedna češka kompanija nedavno je na kratko prodavala mineralnu vodu na čijoj etiketi je pisalo da predstavlja zaštitu od virusa ptičijeg gripa. Etiketa je nakon žalbi izmenjena.
XS
SM
MD
LG