Dostupni linkovi

Najavljen nastavak pregovora o praktičnim pitanjima


Izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je u Beogradu da se nakon prvih razgovora o decentralizaciji u Beču, zalaže za otvaranje paralelnih tehničkih razgovora i o nizu drugih pitanja koja su suštinski neutralna u odnosu na status. Otpočinjanje pregovora o decentralizaciji predstavlja dobar signal, kaže Ahtisari:

“Mislim da su to bili dobri direktni pregovori i nemam nameru da komentarišem svaku izjavu poput one da se nikad neće potpisati nezavisnost Kosova. Mogu da kažem, u svetlu mog sastanka sa premijerom Koštunicom, da imam puno poverenje u srpsku delegaciju da će ona aktivno učestvovati na jedan konstruktivan način u tim pregovorima do potpunog uspeha. Nemam nikakav razlog da sumnjam u to.”

Specijalni izaslanik generalnog sekretara najavljuje da su, pored decentralizacije, teme za nastavak albansko-srpskih pregovora kulturno i versko nasleđe, manjinska i ljudska prava i ekonomija. Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je Ahtisariju da rešenje za Kosovo mora biti sporazumno i saglasno međunarodnom pravu i evropskim vrednostima. Stav Vlade Srbije i pregovaračkog tima za budući status Kosova i Metohije je “široka autonomija unutar Srbije i državne zajednice Srbije i Crne Gore”, navodi se u saopštenju sa sastanka Ahtisarija i Koštunice. Još neke detalje o razgovorima u Vladi Srbije za Radio Slobodna Evropa iznosi savetnik premijera Koštunice Aleksandar Simić:

“Ahtisari je naglasio da će se nastaviti razgovori o posebnim pitanjima po principu odozdo pa na gore kao što su pitanja zaštite srpskih manastira, kulturnog nasleđa, imovine i nekih drugih pitanja. Isto tako je naglasio da je on zainteresovan da se razgovori ubrzaju i da se i statusna pitanja što pre na tim razgovorima nađu. S naše strane, naravno, naznačeno je da smo mi potpuno zainteresovani za sveobuhvatne razgovore, pre svega razgovore koji će biti u direktnim kontaktima sa kosmetskim Albancima. Međutim, stekli smo utisak da u tom smislu gospodin Ahtisari nema podršku kosmetskih Albanaca za takve tehničke razgovore. Gospodinu Ahtisariju je predočen izveštaj koji je juče usvojen u Narodnoj Skupštini Republike Srbije i sa druge strane je time upoznat da je srpska pozicija dobila jednodušu podršku svih narodnih poslanika bez obzira da li su iz opozcije ili vlasti i u tom pogledu se smatra da je Beograd potpuno jasno iskazao svoje stavove o kome svaki oblik bilo kakve nezavisnosti južne srpske pokrajine potpuno neprihvatljiv i pravno neutemeljen i da je kao takav nemoguć.”

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je tokom susreta sa Ahtisarijem spremnost da se sastane sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom u Beogradu ili Prištini. U saopštenju pres službe predsednika ističe se da je Ahtisari rekao da njegova izjava nemačkom Špiglu, da je Kontakt grupa odlučila da Kosovo bude nezavisno, nije verno preneta i složio se sa Tadićem da izjave zvaničnika ne treba da prejudiciraju rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije. Ahtisari se tokom boravka u Beogradu sastao i sa šefom srpsko-crnogorske diplomatije Vukom Draškovićem. Izjava posle sastanka nije bilo, ali se Draškovićev stav o mogućem rešenju može naslutiti iz njegovih reči nakon drugog susreta koji je imao sa ministrom inostranih poslova Švedske Lajlom Frejvalds:

“Ja sam ponovio stavove da je naša državna pozicija maksimalno kompromisna, okrenuta ka evropskoj budućnosti, da se ona temelji na tome da maksimalno budu zaštećena prava Srba i drugih nealbanaca, da ovim pregovorima oko statusa Kosova moraju pre svega da se završe pitanja standarda, a da se pitanje budućeg statusa Kosova reši u skladu sa evropeizacijom zapadnog Balkana i uz poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija.”
XS
SM
MD
LG