Dostupni linkovi

Ponovljena upozorenja iz Brisela


Dženana KARABEGOVIC, Zoran PRERADOVIC

U Direkciji za evropske integracije BiH iznenađeni su upozorenjem Vijeća ministara Evropske unije o mogućnosti da suspenduje pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, ukoliko BiH ne uhapsi optužene za ratne zločine, prvenstveno Radovana Karadžića. Direktor Direkcije Osman Topčagić kaže kako u dosadašnjim razgovorima koje je Evropska komisija vodila sa bh. predstavnicima nije ukazivano na problematičnost saradnje BiH sa Haškim tribunalom

„Tako da mogu reći da na određen način jesmo iznenađeni zašto se sada to pitanje na taj način postavlja i zašto se Bosna i Hercegovina stavlja zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u ovom kontekstu. Ali znamo i od ranije je govoreno da je puna saradnja ključni uslov i mi, naravno, na tome radimo.“

Portparol Evropske komisije u BiH Frane Maroević kaže kako upozorenje Vijeća ministara Evropske unije nije nikakva novost, s obzirom na činjenicu da članice Vijeća već godinama govore o tome kako svi ratni zločinci trebaju biti uhapšeni. Bosna i Hercegovina, prema njegovim riječima, u tom smislu ne može biti izuzetak u odnosu na Srbiju i Crnu Goru, jer se dva najtraženija optuženika za ratne zločine, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, nalaze u ovim zemljama:

„Tako da je to vrlo ozbiljno upozorenje, jer je suradnja sa Hagom jedan od glavnih uvjeta za napredak demokracije u svim zemljama zapadnog Balkana, a također je i međunarodna obaveza, kako Bosne i Hercegovine, tako i svih ostalih zemalja. Imamo primjer gdje pregovori sa Hrvatskom o članstvu u Evropskoj uniji nisu mogli početi dok Hrvatska nije pokazala punu suradnju sa Međunarodnim tribunalom u Hagu i to je važno za sve ostale zemlje.“

Predsjedavjući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić:

„U ovoj godini očekujemo konačno hapšenje najtraženijih ratnih zločinaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Nedopustivo je da su, deset godina nakon podizanja optužnice, oni još uvijek na slobodi. Bosna i Hercegovina i naši građani više ne mogu biti njihovi taoci.“

Predsjedavajući državnog Parlamenta Nikola Špirić kaže kako bi BiH trebala ozbiljno shvatiti upozorenje iz Brisela:

„Ja ne bih volio da Bosna i Hercegovina, ni Srbija i Crna Gora plate cijenu usporavanja puta ka evroatlantskim integracijama. Dakle, ukoliko svi budu radili svoj posao, do toga neće doći.“

Za predsjednika poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke u Skupštini Republike Srpske Borislava Bojića, hapšenje optuženih za ratne zločine trebali bi provesti oni koji su na vlasti, s obzirom na činjenicu da je ova stranka, prema njegovim riječima, trenutno opoziciona partija i na nivou Republike Srpske, ali i BiH:

„S obzirom na ambijent u kojem danas radimo i utisci koji se danas u Republici Srpskoj mogu vidjeti, s obzirom da je formirana nova koalicija, kako ovdje u Republici Srpskoj, tako na nivou Bosne i Hercegovine, mislim da prevashodno te partije i ti nosioci političke vlasti, koji su preuzeli ne samo vlast, nego i odgovornost, moraju da odgovore na pitanje koje ste mi postavili.“

Portparol direktora policije Republike Srpske Radovan Pejić kaže kako je policija ovog bh entiteta i do sada bila opredijeljena ka ostvarenju potpune saradnje i izvršavanju zadataka koji se odnose na privođenje ratnih zločinaca pred Haški tribunal:

„Naši kapaciteti su angažovani na eventualnom lociranju bilo kog optuženog sa javne liste Haškog tribunala i čim budemo imali pouzdanu informaciju o bilo kojoj lokaciji, mi smo i kadrovski i materijalno i tehnički osposobljeni da samostalno izvedemo akciju, ukoliko ne dođe do predaje, da takva lica lišimo slobode i predamo Haškom tribunalu. Naravno i dalje preferiramo predaju kao najoptimalnije rješenje, ne samo za Republiku Srpsku, nego i za lica koja se nalaze na javnoj listi optuženih.“

Pejić navodi i to kako policija Republike Srpske sarađuje sa predstavnicima svih institucija na entitetskom i državnom nivou, ali i srbijanskom policijom, kako bi se lica optužena za ratne zločine privela pred lice pravde.

*****

Šefovi diplomatija u Briselu su dali do znanja Srbiji i Crnoj Gori da se mora uspostaviti puna saradnja sa Hagom ili će proces evrointegracija biti zaustaljen. Kako je poruka iz Brisela shvaćena u Beogradu? Kao još jedna od diplomatskih fraza ili ozbiljno upozorenje da će pregovori o stabilizaciji i pridružvanju biti zamrznuti?

Iako iz Brisela nakon zasedanja šefova diplomatije zemalja Evropske unije Beogradu nije upućen zvanični ultimatum, jasno je da bez pune saradnje sa Hagom ili još preciznije izručenje haškog begunca Ratka Mladića do kraja marta, neće biti nastavka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji. Nakon ovakvog upozorenja predsednik republike Boris Tadić kaže da Srbija mora da završi saradnju sa Haškim tribunalom bez obzira ko šta o tome misli:

“Rekao sam to zbog nas a ne zbog Evrope. Zbog iskaza jasnih vrednosti koje u ovom društvu postoje, da svi oni koji su optuženi pred Haškim tribunalom za ratni zločin za to moraju da odgovaraju. Ja se nadam da način na koji je zaprećen Srbiji nije i prekid pregovora o stabilizaciji i asocijaciji jer bi to imalo tek veoma teške posledice jer ponovno obnavljanje pregovora zahteva mnogo složeniju proceduru nego eventualno zamrzavanje tih pregovora. Ali istovremeno nadam se da neće doći ni do zamrzavanja ni do prekida pregovora.”

Istovremno šef srpsko-crnogorske diplomatije Vuk Drašković izjavio je u Briselu da je izbegnut prekid pregovora Srbije i Crne Gore i Evropske unije o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i da nema ultimativnog tona u zahtevu Evropske unije da Beograd do kraja marta dostigne punu saradnju sa Hagom i podvukao:

“Nema nikakvih objašnjenja, nema nikakvih opravdanja za činjenicu da dramatično kasnimo u ispunjavanje obaveza prema Hagu. Dobili smo poruku da tu saradnju moramo ispuniti odmah. Nadam se da ćemo to ovog puta i uraditi, iako moram da priznam da ne znam gde se nalazi Ratko Mladić, a isto tvrdi i premijer Srbije.”

Upozorenje koje stiže iz Brisela da se do kraja marta mora izručiti Ratko Mladić samo je jedna u nizu ucena od Evropske unije koje neće prestati ni ukoliko se ispuni taj zahtev, smatra visoki funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović:

“Posle toga doći će na red neko drugo pitanje, najverovatnije Kosovo i Metohija. I tada će nam reći da ukoliko budemo ispunili sve ono što od nas zapad očekuje a to je dobrovoljna predaja ili pristanak da Kosovo i Metohija dobiju nezavisnost, da će oni prekinuti sve pregovore vezane za pridruživanje Evropi. Kad budu završili sa Kosovom sledeća ucena će biti za Vojvodinu, pa će onda posle toga, verovatno, biti za Rašku oblast a posle toga od Srbije se neće tražiti ništa jer Srbija neće postojati.”

Ukoliko do kraja marta ne bude izručenje Ratka Mladića pregovori sa Evropskom unijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju biće suspendovani ili poremećni, kaže savetnik po pozivu u kancelariji Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Milica Delević-Đilas i napominje da bi vlasti u Beogradu poruku iz Brisela morale da shvate kao poslednje upozorenje:

“Ja mislim da je i jedno i drugo štetno za Srbiju i Crnu Goru s obzirom da je proces evropske integracije na neki način osnova konsenzusa koji gura tranziciju u Srbiji i Crnoj Gori napred. Tako da, čini mi se, ovo jeste ta vrsta upozorenja posle koga ne treba očekivati nešto mnogo dobre volje zato što svi rokovi koji su do sada postavljeni već su probijeni.”
XS
SM
MD
LG