Dostupni linkovi

BAGDAD


Vrhovno telo sunitske zajednice u Iraku optuzilo je juce verske celnike siita da su odgovorni za talas nasilja u kojem je u protekla 24 sata ubijeno vise desetina sunita. Istovremeno, politicki celnici sunita saopstili su da se povlace iz pregovora o formiranju nove iracke vlade i optuzili Siitsku alijansu da podstice sektasko nasilje. Po razlicitim izvorima, od utorka je, sirom Iraka, ubijeno oko dve stotine osoba. Ubistva se dovode u vezu sa odmazdom siita koji veruju da suniti stoje iza eksplozije podmetnute bombe kojom je prekjuce u Samari unistena Zlatna dzamija - Askarija, jedno od najvecih siitskih svetilista. Siitske milicije su od tada izvele vise desetina napada na sunitske dzamije i vernike. Policija je samo u Bagdadu, na razlicitim mestima jutros pronasla tela vise od 40 ubijenih. Vecina ih je imala ruke zavezane na ledjima i prostrelne rane. Zapadne agencije procenjuju da su sektaski sukobi medju irackim muslimanima danas doveli tu zemlju na rub gradjanskog rata. Iracki predsednik Jalal Talabani u dramaticnom obracanju naciji pozvao je na jedinstvo i uzdrzanost:
"Jednom kada izbiju, sukobi unutar zajednice nece postedeti nikoga. Suzbiti takvo nasilje sveta je duznost koja se moze ispuniti samo kroz nacionalno jedinstvo, sto je osnova za uspostavljanje jedinstvenog, demokratskog, pluralistickog i stabilnog Iraka", rekao je u obracanju naciji, iracki predsednik Jalal Talabani.
  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

XS
SM
MD
LG