Dostupni linkovi

Novo ministarstvo zbog nacionalnog balansa


Dogovorom vladajućih partija, Vlada Federacije BiH dobit će novo ministarstvo okoliša i turizma i tako bi trebala biti riješena višemjesečna blokada. Uspostavljanje ovog, 16-tog ministarstva u federalnoj vladi tražila je Hrvatska demokratska zajednica nakon što je ukinuto ministarstvo odbrane, na čijem je čelu bio ministar iz ove stranke.

Osnivanje novog ministarstva prihvatio je Paralement uz obrazloženje da će tako ponovo biti uspostavljen nacionalni balans u Vladi i omogućen njen dalji rad. Predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Paralamenta Federacije Fehim Pleh pojašnjava:

“Gašenjem federalnog ministarstva odbrane u struktruri sastava Vlade Federacije došlo je do promjena na štetu hrvatskog naroda tako što su u sastavu Vlade ostala samo četiri ministra iz reda hrvatskog naroda, umjesto pet, kako je to utvrđeno amandmanom 44. na Ustav Federacije BiH. Dakle, Vlada nije mogla funkcionisati u skladu s Ustavom Federacije.”

U Socijaldemokratskoj partiji ističu da se ukinuto ministarsko mjesto moglo zamijeniti postojećim ministarstvom bez resora. HDZ to nije prihvatio i ovo je samo još jedan dokaz da su aktuelnoj vlasti važne samo funkcije i privilegije koje uz njih idu, kaže poslanik SDP-a u federalnom parlamentu Nermin Nikšić:

“Ministar bez portfelja rješava sudbinu eks-ministra, gospodina Nikolića kao pojedinca, ali ne rješava i sudbinu HDZ-a. Interesantan je i izbor zašto ministarstvo okoliša i turizma. Potpuno isto opravdanje, ako ne još bitnije, bilo bi i formiranje npr. ministarstva lova ili ribolova, ili npr. ministarstva zimskih sportova, jer evo hoćemo da organizujemo zimsku olimpijadu. U situaciji kada se država nalazi pred kolapsom, građani u beznađu, upućena im je jasna poruka: niko i ništa nije preče od imenovanja ministra iz odgovarajuće stranke. Svaka čast.”

Ministar finansija u Vladi Federacije, Dragan Vrankić, iako član HDZ-a, zagovornik je ukidanja i postojećih, a ne formiranja novih ministarstva:

“Vlada Federacije ima previše ministarstava. Nju treba jako reducirati, ne malo, nego značajno. I ja sam to osobno jedanput predlagao na vladi da se pokrene inicijativa oko značajne redukcije obima ministarstava u Vladi Federacije i da se to napravi do izbornog perioda, pa evo očekujući nekakve ustavne odrednice koje će, možda, ići u tome smjeru, da se to napravi u jednome procesu. Uistinu je sustav složen, preobiman, kompliciran, mnoge stvari prelaze na državnu razinu. Mislim da je to intencija, da to nema alternative.”

Sličnog mišljenja je i potpredsjednik Federacije Šahbaz Džihanović koji ističe da je Vlada mogla nesmetano raditi i obavljati svoju funkciju i bez uspostave novog ministarstva, te da krize nije ni bilo:

“Ovo je politizacija ukupnog stanja u BiH, u Federaciji posebno, jer se sve veže za neusvojeni budžet, koji zapravo, evo vidite, dovodi praktično do kolapsa života u Federaciji BiH. Ovo je iznuda, ovo je neodgovorno prema građanima Federacije i ja mislim da ovo nije dobar put da se rješava kriza uopšte vlasti u Federaciji BiH. Prije svega, mislim da je neozbiljno uspostavljati ministarstvo za koje ne znate ni kakvo će biti, ni šta treba da radi, ni koje su mu ovlasti, ni kako će funkcionirati, ni kako će biti organizirano, ni koliko će koštati, ni kad će to sve biti uspostavljeno.”

Federalni premijer Ahmet Hadžipašić kaže da je predsjednicima Hrvatske demokratske zajednice, Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH predlagao smanjenje broja ministarstava, ali da to nije prihvaćeno:

“Najbolja varijanta bi bila da su HDZ, SDA i Stranka za BiH u znak podrške smanjenja administracije i troškova budžetskih sredstava svako po jednog ministarstva se odreklo. I tu jednu varijantu smanjenja broja ministarstava u prijedlogu trojici predsjednika stranaka sam i predložio. Ja se nadam da će prihvatiti u narednih šest mjeseci da se to uradi.”

Na pitanje da li će dojučerašnji ministar odbrane sutra moći biti i dobar ministar turizma, Hadžipašić odgovara:

“Pa, ministar odbrane je kandidiran za ministra bez portfelja, za ministra industrije, energije i rudarstva, za ministra turizma, što znači radi se o jednom univerzalnom čovjeku - ne njegovom krivicom, nego krivicom onih koji se igraju njegovom referencom.”
Federalni premijer je najavio kako se uskoro mora riješiti i upražnjeno mjesto ministra prostornog uređenja i okoliša koji je podnio ostavku prije nekoliko dana. Njegovom ostavkom Vlada je i dalje nepotpuna, što mnogi tumače novom ozbiljnom krizom.
XS
SM
MD
LG