Dostupni linkovi

Drugooptuženi Petrašević priznao ubistvo


Priznao je da je ispalio prvi rafal i da se ne seća koje pucao od pristnih. Pozvao je komandanta jedinice prvooptuženog Slobodana Medića Bocu da prizna da je izdao naredbu, a ne da se “krije iza leđa onih koji su slepo izvršavali naređenja”. Zastupnik porodica oštećenih advokata Dragoljub Todorović kaže za naš program da je ovakav iskaz u skladu sa onim što je Petrašević dao u istražnom postupku...

“On insistira na tom naređenju. Petraševićeva odbrana je takva da on smatra da izvršenje naređenja u ratu nije krivično delo. Ali on u potpunosti priznaje i da je ubio čoveka, i da je ovaj ko je njemu naredio, i njegov iskaz se uklapa. Za mene je značajno i to što je nekoliko puta na pitanje predsednika veća i člana veća ponovio da taj film koji je prikazan, da on odgovara onome što je on video.”

Advokat drugooptuženog Petraševića Zoran Levajac kaže da je njegov branjenik imao “nepodnošljivu potrebu da kaže istinu”.

“Bilo je to dramatično izlaganje. Ono što je za mene najupečatljivije kao njegovog branioca je ona njegova rečenica: ‘Pred Bogom sam kriv a da li sam kriv zbog toga što sam izvršio naređenje utvrdiće sud. Kao vojnika su me obučavali da učinim razne stvari koje se tiču onih aktivnosti koje vojska uobičajeno izvršava, ali me niko nije obučio kako da živim sa ovim što se dogodilo.’”
XS
SM
MD
LG